Menu Sluit menu

Aan de slag

Je kiest niet zomaar voor een citizen science project. Een samenwerking tussen burgers en wetenschappers ligt immers niet altijd voor de hand. Citizen science projecten vragen een doordachte aanpak (en tijd) op vlak van communicatie, databeheer en ethiek. Maar al deze inspanningen lonen meer dan de moeite! Citizen science brengt zo veel meer op dan helpende handen en wetenschappelijke resultaten; de impact van onderzoek wordt er groter door, wetenschap komt dichter bij de samenleving te staan maar bovenal... Het is leuk!

Citizen science kent de laatste jaren een enorme groei, niet alleen in Vlaanderen, maar ook internationaal. Dat betekent dat er al heel wat publicaties, artikels, handleidingen en gidsen te vinden zijn die je op weg helpen om (een eerste keer) een burgerwetenschapsproject op te starten. Op deze pagina's verzamelden we een overzicht van hoe Scivil kan helpen met jouw project, aangevuld met tips en hulpmiddelen die je op andere plaatsen kan raadplegen. Is citizen science helemaal nieuw voor jou? Dan raden we je aan om hier te beginnen. Heb je niet gevonden waarnaar je op zoek was? Vraag het ons!

Aan de slag met citizen science?
Ontdek hoe we jou onderweg kunnen helpen en welke vragen we voor jou kunnen beantwoorden.

VOOR

Past citizen science bij mij(n) onderzoek? Welke aanpak past best? Wat is het doel van mijn project? Waar vind ik leestips om me in te lezen over citizen science? Zijn er events waar ik informatie over citizen science kan verzamelen en uitwisselen? Waar vind ik de juiste partners? Welke mogelijkheden zijn er om mijn project te financieren? Waar vind ik informatie over de EWI oproep? Wat is Horizon2020

TIJDENS

Hoe ga ik op zoek naar de juiste doelgroepen? Hoe schrijf ik een communicatieplan? Hoe kan ik werven en blijven motiveren? Hoe ga ik om met feedback en resultaten? Hoe verzamel en bewaar ik data? Hoe ga ik om met privacy, IP, GDPR en dataregister en met welke ethische aspecten moet ik rekening houden? Hoe evalueer ik de impact van mijn project? Op welke apps en online platformen kan ik beroep doen?

NA

Wat te doen na afloop van een project? Zijn er interessante Europese financieringsbronnen om mijn project internationaal in te bedden (na afloop van mijn Vlaamse financiering)? Kan ik het project verderzetten of valoriseren eens de financiering afgelopen is? Waar plaats ik mijn data? Welke tools zijn beschikbaar? Wat kan ik doen om de burgerwetenschappers in mijn project te waarderen?

circle-line-03 Created with Sketch.
page-square2--black Created with Sketch.