Menu Sluit menu

Structuur en werking van Scivil

Eind 2017 gaf de Vlaamse overheid de opdracht aan Roger Van Overstraeten Society (RVO-Society) om een kenniscentrum rond citizen science op te starten. In januari 2019 zag Scivil het licht.

In mei 2020 bundelde RVO-Society hun langlopende en succesvolle STEM en educatieve werking in Brightlab, hét STEM-onderwijslabo. Sindsdien huisvest RVO-Society twee unieke, maar sterk verbonden teams: Brightlab en Scivil. 

RVO-Society, Scivil en Brightlab zijn gevestigd in de kantoren van imec in Leuven. Maak hier kennis met ons team en lees hier het uitgebreide interview met de Scivilmedewerkers.

Stuurgroep

Scivil wordt geadviseerd door een stuurgroep met citizen science experten en vertegenwoordigers van de verschillende Vlaamse kennisinstellingen. Momenteel zijn volgende instellingen vertegenwoordigd in de stuurgroep: VMM, VITO, KU Leuven, UAntwerpen, UGent, VUB, ITG, Departement EWI, Informatie Vlaanderen, imec, EOS (Iedereen Wetenschapper) en RVO-Society.

Werkgroepen

Scivil brengt experten bij elkaar in verschillende thematische werkgroepen. Zij buigen zich over een bepaald deelaspect van citizen science en werken daarbinnen aanbevelingen, gidsen of ondersteuning uit voor citizen science projecten.

Communicatie en Participatie

De werkgroep bracht een communicatiegids voor citizen science uit. De gids is gratis beschikbaar als pdf in het Nederlands en in het Engels.
 

Datamanagement

De werkgroep wordt geleid door Informatie Vlaanderen en werkt aan een datamanagementcharter voor citizen science projecten, met focus op het interoperabel maken van data.
 

Educatie

Deze werkgroep organiseerde een eerste brainstormsessie in 2019 en gaat hier in 2020 en 2021 verder mee aan de slag.
 

Luchtkwaliteit

De werkgroep is een van de eerste werkgroepen van Scivil en werkt als verbindend element tussen verschillende actoren en projecten die citizen science (willen) gebruiken om luchtkwaliteit te meten.
 

Natuur, planten en dieren

De werkgroep werkt aan een inventarisatie van biomonitoringprojecten in Vlaanderen en wil in 2021 een groot natuur- en citizen science event organiseren.


 

 

Heb jij expertise te delen in een van onze werkgroepen? Wil je graag zelf een werkgroep trekken rond inclusie, bottom-up citizen science, privacy en ethiek, of rond een thema dat hier nog niet opgelijst staat? Heb je vragen over de werking van de stuurgroep? Contacteer ons via info@scivil.be.

page-square2--black Created with Sketch.