Menu Sluit menu
< terug naar nieuwsoverzicht

Communicatiegids voor burgerwetenschap gelanceerd

Zonder communicatie, geen burgerwetenschapsproject. Wat alle burgerwetenschapsprojecten gemeen hebben, is een nood aan goede communicatie. Communicatie om burgers te rekruteren en behouden, te informeren, op te leiden of om hen na afloop van het project te bedanken. En dat in alle fases van het project!

Communicatiegids

Correct en efficiënt communiceren vraagt oefening en kennis. Om initiatiefnemers van citizen science projecten goed op weg te helpen, ontwikkelde de Scivilwerkgroep Communicatie en Participatie de communicatiegids 'Communicatie bij burgerwetenschap - Een praktische handleiding voor communicatie en betrokkenheid bij citizen science'. Scivil lanceerde de gids tijdens Building Bridges, de FWO-focusdag rond wetenschapscommunicatie.

Een pagina uit de communicatiegids

Een pagina uit de communicatiegids

In deze gids reiken we de bouwstenen aan om een communicatieplan voor je project op te stellen, met inbegrip van een oefening over doelgroepbepaling en het bereiken van scholen. Daarnaast stellen we een aantal tactieken en tools voor om initiële en continue participatie te bevorderen. Tot slot kun je zelf aan de slag met praktische tips; bepaal jouw communicatieplan en tactieken aan de hand van een praktisch stappenplan!

Download hieronder de gids en gebruik hem als bron van inspiratie, als leidraad en om ideeën uit te halen die bij de noden van jouw project passen.

Deze gids werd opgesteld door de Scivilwerkgroep communicatie en participatie. Auteurs zijn Carina Veeckman en Sarah Talboom, onderzoekers bij SMIT-VUB; Liesbeth Gijsel, redacteur bij EOS en coördinator van Iedereen Wetenschapper; en Hilde Devoghel, redacteur, moderator en communicatiespecialist bij Tales and Talks. Zij werden aangestuurd door Annelies Duerinckx, coördinator van Scivil.

De communicatiegids lezen
Download (pdf)
Our communication guide in English
Download (EN pdf)
page-square2--black Created with Sketch.