Menu Sluit menu

Eerste reeks goedgekeurde projecten - 2018

'Minister Muyters ondersteunt 7 ‘Citizen Science’-projecten'
Deel dit artikel
Scroll

Bij de opstart van het kenniscentrum werd er een projectoproep gelanceerd. Bij die eerste oproep werden uiteindelijk 7 projecten goedgekeurd. Meer informatie over deze projecten (wat ze doen, hoe je kan deelnemen...) vind je hier of via de website van de projecten.

1. AIRbezen@School

AIRbezen@School is een project rond luchtkwaliteitsmetingen en fijn stof. Aan de hand van analyses van de blaadjes van de aardbeienplant, en met behulp van luchtsensoren, kan je met je school heel wat informatie verzamelen rond de luchtkwaliteit in de omgeving.AIRbezen@School is een project rond luchtkwaliteitsmetingen en fijn stof. Aan de hand van analyses van de blaadjes van de aardbeienplant, en met behulp van luchtsensoren, kan je met je school heel wat informatie verzamelen rond de luchtkwaliteit in de omgeving.

airbezenatschool.be

2. SPIN-CITY

Spinnen zijn overal aanwezig en kunnen ons veel leren over onze omgeving. SPIN-CITY wil burgerwetenschappers foto’s van spinnen laten insturen via de Spinnenspotterapp. De onderzoekers willen aantonen dat de grootte en kleur van een spin en de bouw van haar web samenhangt met haar leefomgeving en met de klimaatverandering.

spinnenspotter.be

3. Insecten: vriend of vijand?

Heb jij je fiets of auto al eens onder een boom geparkeerd, en zat je zadel of vooruit nadien onder de plak? Deze honingdauwplak worden door bladluizen geproduceerd. Niet elke boom is even vatbaar voor bladluizen. Door honingdauwdruppels op te vangen en te analyseren, breng je samen met de onderzoekers de bladluisgevoeligheid van bomen in kaart.

www.hogent.be/invrivi

 

4. VLINDER (Vlaanderen IN DE weeR!)

Het weer wordt beïnvloed door heel wat omgevingsfactoren. Door meer weerstations over heel Vlaanderen te verspreiden, willen wetenschappers die verschillende factoren in kaart brengen. Klassen kunnen aan de slag met het e-learning platform van VLINDER en bestuderen zo het lokale weer in Vlaamse stadscentra, bossen, industriegebieden, villawijken...

www.vlinder.ugent.be

5. Vespa-Watch

De Aziatische hoornaar is een invasieve soort, die niet kan samenleven met andere bijen en wespen en het vooral gemunt heeft op onze bijenkolonies. Via de smartphoneapplicatie iNaturalist en de website van Vespa-Watch leer je alles over de soort en kan je melden wanneer je hoornaars gespot hebt. Zo brengen onderzoekers en burgers samen de invasie in kaart.

vespawatch.be

6. Knappe K(n)oppen

De knoppen van bomen komen elk jaar op een ander moment uit, afhankelijk van de daglengte en het weer. Het Knappe K(n)oppenproject laat schoolkinderen, hun leraars en familieleden temperatuursensoren aan de takken van bomen plaatsen, workshops rond klimaatverandering volgen en de knoppen van bomen bestuderen.

knappeknoppen.be

 

7. Oog voor Diabetes

Aan de hand van foto’s van het netvlies kunnen burgerwetenschappers kenmerkende afwijkingen in het oog detecteren. Die analyses worden verwerkt in een intelligent computermodel van Oog voor Diabetes, dat op termijn zelf de kenmerken leert herkennen.

www.oogvoordiabetes.be

Nieuws

Alle recente artikels over onze werking en activiteiten.
Automatisch op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.