Menu Sluit menu

Eerste reeks goedgekeurde projecten - 2018

'Minister Muyters ondersteunt 7 ‘Citizen Science’-projecten'
Deel dit artikel
Scroll

Bij de opstart van het kenniscentrum werd er een projectoproep gelanceerd. Bij die eerste oproep werden uiteindelijk 7 projecten goedgekeurd. Meer informatie over deze projecten (wat ze doen, hoe je kan deelnemen...) vind je hier of via de website van de projecten. Sommige projecten hebben nog geen eigen website, omdat ze nog in de opstartfase zitten.

1. AIRbezen@School

Dit project rond luchtkwaliteitsmetingen bouwt verder op het succes van het moederproject AIRbezen. Fijn stof wordt gedetecteerd aan de hand van de blaadjes van aardbeienplantjes, die verdeeld worden over en verzorgd worden door scholen over heel Vlaanderen.

www.airbezenatschool.be

2. SPIN-CITY

SPIN-CITY wil het gebruik van spinnen onderzoeken als natuurlijke barometer voor twee maatschappelijk relevante items: omgevingstemperatuur (via de spinkleur) en de grootte van insectenpopulaties (via het spinnenweb).

3. Insecten: vriend of vijand?

Dankzij de bijdrage van burgers zullen gegevens over de bladluisgevoeligheid en standplaats van verschillende bomen in Vlaanderen in kaart gebracht worden.

www.hogent.be/invrivi

4. VLINDER (Vlaanderen IN DE weeR!)

Het VLINDER-project zal het lokale weer bestuderen in Vlaamse stadscentra, bossen, industriegebieden, villawijken... De onderzoekers van het project voorzien 100 weerstations die zullen ‘vlinderen’.

www.vlinder.ugent.be

5. Vespa-watch

Dit project wil via een citizen science-aanpak de populatie van de Aziatische Hoornaar in kaart brengen dankzij een hoogtechnologisch monitoringsysteem, om zo ook de bijengezondheid te monitoren.

vespawatch.be

6. Knappe k(n)oppen

Schoolkinderen, hun leraars en familieleden zullen een groot aantal bomen opvolgen en in detail bestuderen hoe daglengte, wintertemperatuur en lentetemperatuur het verschijnen van de bladeren beïnvloeden.

www.uantwerpen.be/knappe-knoppen

7. oog voor Diabetes

Door foto’s van het netvlies te laten beoordelen worden burgers actief bij het onderzoek betrokken. Op basis van deze beoordelingen kan een referentiedatabank van geannoteerde beelden ontwikkeld worden.

www.oogvoordiabetes.be

Nieuws

Alle recente artikels over onze werking en activiteiten.
Automatisch op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.