Menu Sluit menu

Tweede reeks goedgekeurde projecten - 2018

'Vlaamse steun voor 6 nieuwe ‘Citizen Science’-projecten'
Deel dit artikel
Scroll

In mei 2018 werden 7 burgerwetenschapsprojecten goedgekeurd, die nu in volle ontwikkeling zijn. In november 2018 werd er budget voorzien voor 6 bijkomende projecten van diezelfde oproep. Meer informatie over deze projecten (wat ze doen, hoe je kan deelnemen...) vind je hier of via de website van de projecten.

1. ¿Burgerpraat!

Mensen zijn van nature uit expert in gesproken communicatie. Computers kunnen ook talen leren. Vaardigheden die voor mensen vanzelfsprekend bij gesproken taal horen, zoals intonatie, gemoedstoestand en de persoonlijkheid van de spreker, zijn moeilijker te bevatten voor computers en artificiële intelligentie. ¿Burgerpraat! wil dit menselijke talent inzetten om ook machines dergelijke vaardigheden aan te leren.

www.burgerpraat.be

2. Mijn Tuinlab

Elke tuin bevat een schat aan informatie. Welke planten staan er, hoeveel vogels bouwen er hun nestje, welke vlinders noemen het hun thuis... Bij Mijn Tuinlab stelllen burgers hun tuin ter beschikking van de onderzoekers. Samen met de onderzoekers wordt de samenstelling en ecologische waarde van de tuin in kaart gebracht.

www.mijntuinlab.be

3. HASSELair

Het HASSELair project realiseert een (near) realtime datavisualisatie van de luchtvervuiling in en rond Hasselt. Burgers leren zelf een luchtkwaliteitssensor in elkaar steken en kunnen zelf de resultaten interpreteren.

hasselair.ucll.be

4. Groene Pioniers

Mensen zijn van nature nieuwsgierig naar het ontdekken van nieuwe planten in hun omgeving, maar zijn zich vaak niet bewust van de schade die niet-inheemse planten aan onze inheemse biodiversiteit berokkenen. Groene Pioniers wil dit bewustzijn stimuleren en aantonen hoe onbedoelde introducties van schadelijke planten te voorkomen zijn.

www.groenepioniers.be

5. MamaMito

Onderzoek naar genealogische afstamming focust zich vaak op de mannelijke lijn. Nochtans is de maternale lijn heel waardevol voor genetisch en genealogisch onderzoek. MamaMito neemt stalen van het mitochondriale DNA van vrijwilligers en laat hen via archiefstukken hun maternale stamboom opstellen. Dit levert een unieke database op voor historisch demografisch onderzoek.

(Nog geen website)

6. FietsSTEM voor Scholen

Dankzij de (toekomstige) smartphoneapplicatie van FietsSTEM kunnen scholieren hun route tracken en onveilige situaties of obstakels signaleren. Met deze gegevens leren leerlingen zelf gegevens op een kaart te mappen en om daarna beleidsaanbevelingen te doen.

www.idm.ugent.be/een-fiets-stem-voor-scholen/

Nieuws

Alle recente artikels over onze werking en activiteiten.
Automatisch op de hoogte blijven? Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief.