Menu Sluit menu
< back to news

Goedgekeurde EWI-projecten 2019

De Vlaamse Regering lanceerde in het voorjaar van 2019 een tweede oproep voor citizen science projecten en trok hiervoor 1 miljoen euro uit. Er werden in totaal 53 projecten ingediend. In januari 2020 maakte het departement Economie, Wetenschap en Innovatie bekend dat er 7 projecten goedgekeurd werden en voor hun onderzoek tot 150.000 euro subsidie krijgen. De projecten zijn nog in opstart en hebben nog geen eigen website. Binnenkort meer info!

Goedgekeurde projecten 2019 - © EWI Vlaanderen

1. Waar gingen Antwerpenaren aan dood?

Onderzoekers en burgers bestuderen de sociale ongelijkheid voor de dood in de negentiende en vroege twintigste eeuw door samen een unieke databank van doodsoorzaken van de Antwerpse bevolking te creëren en te analyseren

2. CurieuzeNeuzen duikt onder

Het project ambieert een grootschalige sensibilisatie rond klimaatadaptatie bij het brede publiek in Vlaanderen. Het zal tegelijkertijd een uitgebreide en internationaal unieke wetenschappelijke dataset vergaren over de impact van toenemende zomerdroogte.

3. Bugs 2 the rescue

Jongeren en natuurvrijwilligers werken samen met wetenschappers in de zoektocht naar natuurlijke vijanden voor het beheer van invasieve uitheemse waterplanten.

4. Snapp de natuur

De mobiele applicatie vertelt je in een snap welk dier of plant je voor je lens hebt, wat anderen al zagen in je buurt en hoe elke snap bijdraagt aan onze kennis over onze natuur.

5. B&Bee

De AskBee applicatie (Alles voor een knappe en Bijvriendelijke tuin) bepaalt de meest optimale bijvriendelijke plantenmix voor de tuin, en dit op basis van de locatie van de tuin.

6. AstroSounds

Sterren trillen op een typische manier. Op basis van hun timbre kunnen we ze indelen. AstroSounds wil burgers, scholieren en hun leraren sterren laten analyseren door hen te laten luisteren naar sterren.

7. Stiemerlab

Real-time monitoring door burgers van fysico-chemische en microbiologische indicatoren van waterkwaliteit van de Stiemerbeek in Genk om inzicht te krijgen in het herstellende karakter van de beek na overstorten uit de riolen.

 

© EWI Vlaanderen - https://www.ewi-vlaanderen.be/oproep-citizen-science

page-square2--black Created with Sketch.