Menu Sluit menu
< terug naar projecten

FietsSTEM voor Scholen

Mobiliteit en verkeersveiligheid zijn onderwerpen waar iedereen dagdagelijks mee te maken heeft en bovendien een mening over heeft. Het zijn populaire thema’s om in de les te behandelen. Vaardigheden verwerven rond Geografische Informatie Systemen (GIS) behoort ook tot de leerplannen, maar ligt veel minder voor de hand.

FietsSTEM

Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (UGent) combineert mobiliteit en GIS in haar lespakket voor de derde graad van het secundair onderwijs. 1.200 leerlingen kunnen als burgerwetenschappers input en feedback geven over de fietsveiligheid in hun schoolomgeving. 

Het lessenpakket is eenvoudig in gebruik en beslaat drie lesuren:
Les 1 – Leerlingen digitaliseren hun woon-schoolroute via het aangeboden webplatform en beantwoorden vragen over fietsveiligheid.
Les 2 – Leerlingen analyseren klas- en schooldata in een GIS-omgeving en maken kaarten aan.
Les 3 – (optioneel) Leerlingen bespreken de “Fietsbarometer” van klas en school, en doen voorstellen om de fietsveiligheid in de schoolomgeving te verhogen.

In het tweede en derde trimester van schooljaar 2019-2020 werd er een grote uitrol in scholen georganiseerd. Hebt u interesse om volgend schooljaar met het lessenpakket aan de slag te gaan tijdens uw lessen Aardrijkskunde, MAVO, PAV...? Hou dan de website http://fietsbarometer.ugent.be in de gaten voor nieuwe registratiemogelijkheden. Als veel leerlingen van uw school participeren, dan krijgen ze hopelijk ook een stem in het lokale mobiliteitsdebat.

Fietsbarometer infographic
Meer weten over FietsSTEM voor Scholen?
FietsSTEM voor Scholen

Partners gerelateerd aan dit project

internationaal
onderzoek
UGent - Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IDM)

IDM-UGent is een netwerk van 14 onderzoeksgroepen aan de Universiteit Gent die allen actief bezig zijn met onderzoek rond duurzame mobiliteit (lees: link met ruimte, gedrag, gezondheid, technologie, etc.).

Lees Meer
internationaal
communicatie
educatie
onderzoek
Universiteit Gent (UGent)

De UGent is een van de grootste universiteiten in België. Onze studenten, alumni en medewerkers vormen een creatieve gemeenschap verbonden door engagement, openheid en pluralisme. 

Lees Meer
educatie
Vereniging Leraars Aardrijkskunde (VLA)

De Vereniging Leraars Aardrijkskunde (VLA) verenigt alle aardrijkskundigen, zowel binnen als buiten het onderwijs, en neemt de verdediging en promotie van de aardrijkskunde voor haar rekening.

Lees Meer
page-square2--black Created with Sketch.