Wist je dat de Stiemerbeek in Genk 16 km lang is? Ze stroomt dwars door Genk. Onderzoekers willen weten hoe de stad en haar rioleringsstelsel een invloed hebben op de waterkwaliteit en biodiversiteit van de Stiemerbeek. Wetenschappers schakelen de hulp van omwonenden en lokale organisaties in om de waterkwaliteit te meten met behulp van sensoren en waterstalen.
Wist je dat de temperatuurstijging ook voor meer verdamping zorgt, waardoor droogte in de toekomst vaker kan voorkomen in Vlaanderen? Deze tweede editie van CurieuzeNeuzen neemt de bodemdroogte in Vlaanderen onder de loep. Burgerwetenschappers planten een sensor in hun tuin en meten er de temperatuur en vochtgehalte van de bodem mee. Zo wordt de hittestress en droogte van de Vlaamse bodem in kaart gebracht.
Het HASSELairproject realiseert een (bijna) realtime datavisualisatie van de luchtvervuiling in en rond Hasselt. Burgers leren een luchtkwaliteitssensor in elkaar steken en kunnen zelf de resultaten interpreteren.
AIRbezen@School is een project rond luchtkwaliteitsmetingen en fijn stof. Aan de hand van analyses van de blaadjes van de aardbeienplant, en met behulp van luchtsensoren, verzamelen scholen informatie over de luchtkwaliteit in hun omgeving.
Het VLINDER-project bestudeert het lokale weer in Vlaamse stadscentra, bossen, industriegebieden, villawijken... De onderzoekers van het project voorzien 56 weerstations geplaatst op zeer diverse locaties.