Menu Sluit menu
< terug naar events Van idee tot impact: Succesvolle burgerwetenschap in België
- Netwerkevenement - Scivil event

Op 11 maart 2024 onderzochten we hoe je een citizenscience-project laat groeien van een vaag idee tot een succesvol resultaat. Hieronder vind je de presentaties en enkele sfeerbeelden.

Aan de hand van de concrete cases van Telraam, Plastic Pirates, Isala en Vierkante meter: Iedereen Archeoloog, gingen we op zoek naar de ingrediënten voor een impactvol citizenscience-project. Wie nog maar weinig ervaring had met citizen science, kon vooraf aansluiten bij onze 'introductie tot citizen science'. Hieronder vind je een verslagje van de namiddag. 

Scivil lezing

Scivil bestaat vijf jaar in 2024! Ter ere van deze verjaardag nodigden we iedereen op 11 maart uit bij ons in Leuven voor een inspirerende namiddag gewijd aan succesvolle burgerwetenschapsprojecten in Vlaanderen en daarbuiten.

Vier projecten vertelden hoe ze erin slaagden hun project te laten groeien van idee tot impact. Vervolgens konden de deelnemers in het panelgesprek al hun prangende vragen aan de initiatiefnemers stellen. In een klein uurtje voor het evenement introduceerden we nieuwkomers tot de wondere wereld van citizen science, om vervolgens goed geïnformeerd de rest van de namiddag mee te volgen. We sloten af met een feestelijke receptie.

Sprekers 

  • Kris Vanherle (Telraam) -Telraam
  • Ana Catarino (VLIZ) - Plastic Pirates 
  • Leonore Vander Donck (UAntwerpen) - Isala
  • Arne De Graeve (Solva) - Vierkante meter: Iedereen archeoloog 

Telraam - Kris Vanherle (Telraam)

Kris Vanherle is industrieel ingenieur biochemie en master in milieuwetenschap en -techniek. Kris heeft een brede expertise op vlak van milieuaspecten van transport en vanuit die interesse heeft hij mee het burgerwetenschapsproject Telraam ontwikkeld. In Telraam ontwikkelden ze een geïntegreerde slimme toepassing met low-cost goedkope hardware en een publiek webplatform waarmee burgers zélf verkeerstellingen kunnen uitvoeren. Telraam is ondertussen op heel wat locaties actief.

Plastic Pirates - Ana Catarino (VLIZ)

Dr. Ana Isabel Catarino is senior onderzoeker aan het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), een interdisciplinair instituut dat nauw samenwerkt met de academische wereld, beleidsmakers, opvoeders en het publiek in mariene wetenschappen. Ze leidt momenteel het onderzoeksteam rond Plastics in Local and Global Waters, dat de impact van plasticvervuiling op mariene ecosystemen onderzoekt. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op de gecombineerde effecten van menselijke activiteiten op aquatische organismen, zoals microplastics en stressoren door klimaatverandering. Dr. Catarino houdt zich ook bezig met burgerwetenschappelijke initiatieven en leidt de projecten Plastic Pirates-Belgium en COLLECT, om het publiek bewust te maken van plasticvervuiling. Ze tweet op @Zebrazuli.

Isala - Leonore Vander Donck (UAntwerpen)

Leonore Vander Donck is doctoraatstudente aan de Universiteit van Antwerpen. Hier bestudeert ze binnen het Isala project het effect van hygiëne gewoontes en meer specifiek menstruatie producten op het vaginaal microbioom. Het Isala project is een grootschalig burgeronderzoek naar het vaginaal microbioom in België waar meer dan 3000 vrouwen aan deelnamen. Deze vrouwen namen zelf stalen af en beantwoordden tal van vragen over hun gezondheid en levensstijl, maar dit was slechts het begin! Isala heeft nu tal van zuster- en dochterprojecten over heel de wereld.

Vierkante meter: Iedereen Archeoloog! - Arne De Graeve (Solva)

Heb je ooit al eens net als Indiana Jones naar het verleden willen reizen? Dat kan! Tijdens het project 'Vierkante meter: Iedereen Archeoloog' werden de inwoners van Ruien (Kluisbergen) uitgenodigd om kleine proefkuilen te maken in hun tuin of in de openbare ruimte. Zo ging een gemeenschap op zoek naar een gedeeld verleden. Tijdens het project groeven de deelnemers bijna 800 archeologische voorwerpen op, variërend van een Neolitische bijl tot Chinees porselein. En er was ook een sociaal voordeel: het opgraven en bestuderen van al deze vondsten bractht de inwoners van Ruien dichter bij elkaar. Is er immers iets leukers dan samen door de tijd reizen?
Het project 'Vierkante meter: iedereen archeoloog!' is een onderdeel van het project "m²: Erfgoedparticipatie als motor voor het versterken van sociale cohesie" dat Solva in de zomer van 2023 opstartte.

Programma 
13u-13u45:     Introductie tot Citizen Science (Optioneel) (EN)
13u30-14u:     Welkom met koffie 
14u-14u15:     Introductie door Scivil  (EN)
14u15-16u:     Korte presentatie door de 4 projecten gevolgd door paneldiscussie (EN)
16u-17u :        Feestelijke receptie

Praktische informatie  

  • Tijdstip: Maandag 11 maart; 13u/14u-16u 
  • Locatie: Imec – Kapeldreef 75, 3001 Heverlee  
  • Deelnameprijs: Gratis na registratie via deze link
  • Voertaal: Engels
Schrijf je in!
page-square2--black Created with Sketch.