Menu Sluit menu

Communicatie

Zonder communicatie, geen burgerwetenschap. Wat alle citizen-scienceprojecten gemeenschappelijk hebben, is nood aan goede communicatie. Communicatie om burgers te rekruteren en te behouden, te informeren, op te leiden en na afloop van het project te bedanken voor hun bijdrage aan het project. Communicatie is van groot belang van begin tot eind van het project.

Cover communicatiegids

Onderschat de tijd die je in communicatie met je doelpubliek investeert niet. Communicatie is bij citizen science geen éénmalig iets aan de start van het project. Communicatie is een constante; voor de start van het project, om de interesse bij deelnemers te wekken; tijdens het project om je deelnemers op te leiden, hen blijvend te engageren en om hun vragen te beantwoorden... en zéker op het einde van het project, wanneer je de burgerwetenschappers bedankt voor hun bijdrage aan het project en je de onderzoeksresultaten met de deelnemers deelt.

De Scivilwerkgroep Communicatie en Participatie schreef een praktische gids voor communicatie en engagement bij citizen science. Download de gratis gids hier.

Iedereen Wetenschapper en SciStarter

Indien je deelnemers voor je project zoekt in Vlaanderen of Nederland, is het warm aangeraden om je project op de website van Iedereen Wetenschapper, IedereenWetenschapper.be, te plaatsen. Hier bereik je gratis duizenden enthousiaste vrijwilligers. Bovendien kan Iedereen Wetenschapper je helpen bij het opzetten van communicatiekanalen, zoals een nieuwsbrief of een Facebookpagina en kan je een advertentie publiceren in het EOS magazine.

Ben je in de eerste plaats op zoek naar Engelstalige deelnemers of spreekt je project een internationaal publiek aan, dan is het aangeraden om je project op het internationale platform SciStarter te plaatsen. Daarnaast hebben andere landen vergelijkbare platformen die citizen-scienceprojecten promoten; Denemarken, Italië, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland... 

Leestips

Carina Veeckman, Sarah Talboom, Liesbeth Gijsel, Hilde Devoghel & Annelies Duerinckx, Communicatie bij burgerwetenschap. (Scivil, 2019) 

Wessel Ganzevoort, & Riyan Van den Born, Citizen scientists: Een onderzoek naar de motivaties en visies op data delen van vrijwillige natuurwaarnemers. (Radboud Universiteit, 2016) 

Emma Durham, Helen Baker, Matt Smith, Elizabeth Moore & Vicky Morgan, The BiodivERsA Stakeholder Engagement Handbook. (BiodivERsA, 2014)

Community Planning Toolkit: Community Engagement. (Community Places, 2014)

Hilary Geoghegan ea. Understanding motivations for citizen science. (UK Environmental Observation Framework, 2016)

Joe Cox, Eun Young Oh, Brooke Simmons e.a., Doing good online: the changing relationships between motivations, activity and retention among online volunteers. (Nonprofit and Voluntary Sector Quarterly, 2017) 

Niet de informatie gevonden die je zocht? Of ontbreekt er een belangrijke bron?
Mail ons!
page-square2--black Created with Sketch.