Menu Sluit menu

Vaakgestelde vragen (FAQ)

Wat is citizen science?

Citizen science of burgerwetenschap is wetenschappelijk onderzoek dat (deels) door niet-professionele wetenschappers (citizen scientists of burgerwetenschappers) wordt uitgevoerd. Vaak werken de citizen scientists hierin samen met of onder begeleiding van professionele wetenschappers.

Citizen science is een erg waardevolle methode om aan wetenschappelijk onderzoek te doen, omdat ze niet alleen nieuwe wetenschappelijke kennis genereert, maar ook spectaculaire resultaten kan boeken op vlak van wetenschappelijk onderbouwd beleid, gemeenschapsvorming en wetenschapseducatie.

Er zijn verschillende soorten citizen science:

  • Zo heb je onderzoek waarbij vrijwilligers de wetenschappers helpen bij het uitvoeren van bepaalde wetenschappelijke taken zoals waarnemingen doen, data verzamelen of analyseren.
  • Er zijn ook cocreatieprojecten. Hier verzamelen de burgers niet alleen data, ze werken ook samen met de wetenschappers bij het bepalen van de onderzoeksvragen, het implementeren van oplossingen of het communiceren van de resultaten.
  • Burgers kunnen ook het initiatief nemen om zelf een wetenschappelijk onderzoek te starten, met of zonder de betrokkenheid van professionele wetenschappers. We spreken dan van bottom-up citizen scienceLees hier meer over citizen science.

Lees meer over de visie van Scivil op citizen science in onze visietekst

Wat is/doet Scivil?

Scivil bouwt bruggen voor betere burgerwetenschap. Als Vlaams kenniscentrum voor citizen science, is Scivil een katalysator en matchmaker die alle partijen en vereiste tools bij elkaar brengt met het oog op sterke citizenscience-projecten. Scivil promoot, verbindt, ondersteunt en innoveert citizen science.

Lees meer over Scivil.

Hoe verhoudt Scivil zich tot RVO-Society, imec en de Vlaamse regering?

Eind 2017 gaf de Vlaamse regering de opdracht aan Roger Van Overstraeten Society (RVO-Society) om een kenniscentrum op te starten rond citizen science. In januari 2019 zag Scivil het levenslicht. RVO-Society is de koepelorganisatie boven Scivil en Brightlab, het STEM-onderwijslabo dat educatieve STEM-pakketten voor jongeren en scholen ontwikkelt. RVO-Society, Scivil en Brightlab worden (deels) gefinancierd door het departement Economie Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse Overheid. RVO-Society en Scivil zijn gevestigd in de kantoren van imec in Leuven.

Waar komt de naam 'Scivil' vandaan?

De naam 'Scivil' is een samentrekking van 'science' (wetenschap) en 'civil' (de burgers) en staat symbool voor de nauwe samenwerking tussen wetenschappers en burgers.

Die verwevenheid komt ook terug in het logo van Scivil; de S van Science is opgebouwd uit dezelfde vorm als de C van Civil.

Ik wil meedoen aan een burgerwetenschapsproject. Kunnen jullie me vertellen welk project bij me past?

Scivil houdt de vinger aan de pols op vlak van citizen science in Vlaanderen en daarbuiten dus we kunnen je zeker enkele goede tips geven! Maar eigenlijk kan je met deze vraag beter terecht bij iedereenwetenschapper.be. Deze website bevat zowat alle citizen science projecten (uit binnen- én buitenland) waaraan je in België of Nederland als burger kan deelnemen. In de zoekfunctie kan je zelfs specifiek op zoek gaan naar projecten die bepaalde activiteiten aanbieden, projecten die specifieke onderwerpen behandelen en projecten waaraan je thuis, op school of op uitstap kan deelnemen.

Ik wil een aanvraag tot projectfinanciering indienen. Kan ik bij Scivil terecht voor advies bij het schrijven van het dossier?

Absoluut! Stuur een voorlopige versie naar info@scivil.be en we nemen met plezier een kijkje naar het citizenscience-aspect van je aanvraag. Of beter nog, contacteer ons voordat je het dossier begint te schrijven zodat we van bij het begin suggesties en ideeën kunnen uitwisselen.

Niet gevonden wat je zocht?
Mail ons!
page-square2--black Created with Sketch.