Menu Sluit menu

Frequently asked questions (FAQ)

Wat is citizen science?

Citizen science is wetenschappelijk onderzoek dat met of door niet-wetenschappers uitgevoerd wordt. Het kan gaan om onderzoekers die hulp krijgen van vrijwilligers bij het uitvoeren van bepaalde wetenschappelijke taken in een onderzoek (waarnemingen doen, data verzamelen, analyseren,...).

Bij cocreatieprojecten verzamelen de burgers niet alleen data, maar werken ze ook samen met de wetenschappers bij het bepalen van de onderzoeksvragen, het implementeren van oplossingen of het communiceren van de resultaten.

Wanneer burgers zelf een wetenschappelijk onderzoek te starten, met of zonder de betrokkenheid van professionele wetenschappers, spreken we van bottom-up citizen science.

Wat is/doet Scivil?

Scivil is het Vlaamse kenniscentrum voor Citizen Science. Scivil wil wetenschappers, burgers, beleidsinstellingen en bedrijven verenigen, ondersteunen en informeren voor meer burgerwetenschap in Vlaanderen. Lees meer over Scivil.

Hoe verhoudt Scivil zich tot RVO-Society, Imec en de Vlaamse regering?

In 2017 gaf de Vlaamse regering de opdracht aan Roger Van Overstraten Society (RVO) om een kenniscentrum op te starten over citizen science. In januari 2018 zag Scivil het licht. RVO-Society ontwikkelt educatieve STEM paketten voor jongeren en scholen en wordt net als Scivil gefinancierd door het departement EWI van de Vlaamse Overheid. RVO-Society en Scivil zijn gevestigd in de kantoren van imec in Leuven.

Ik wil meedoen aan een burgerwetenschapsproject. Kunnen jullie me vertellen welk project bij me past?

Scivil houdt de vinger aan de pols op vlak van citizen science in Vlaanderen en daarbuiten dus we kunnen je zeker enkele goede tips geven! Maar eigenlijk kan je met deze vraag beter terecht bij iedereenwetenschapper.be. Deze website bevat zowat alle citizen science projecten (ook buitenlandse) waaraan je in België of Nederland kan deelnemen. In de zoekfunctie kan je zelfs specifiek op zoek gaan naar projecten die bepaalde activiteiten aanbieden, projecten die specifieke onderwerpen behandelen en projecten waaraan je thuis, op school of op uitstap kan deelnemen.

Ondersteunt Scivil alleen de door EWI gefinancierde projecten?

Neen, Scivil wil het draagvlak voor citizen science in heel Vlaanderen versterken. Hoewel we nauw in contact staan met de EWI citizen science projecten, zijn we er ook om andere citizen science initiatieven te ondersteunen!

Is Scivil betrokken bij de selectie of evaluatie van projecten voor financiering?

Neen. Scivil zetelt niet in de jury die projectaanvragen bij het departement EWI van de Vlaamse overheid goedkeurt. We zijn ook niet betrokken bij de evaluatie van de projecten na afloop. Scivil maakt wel suggesties voor de vragen en het beoordelingsmodel die in het aanvraagdossier zijn opgenomen.

Ik wil een aanvraag tot projectfinanciering indienen. Kan ik bij Scivil terecht voor advies bij het schrijven van het dossier?

Absoluut! Stuur een voorlopige versie naar info@scivil.be en we nemen met plezier een kijkje naar het citizen science aspect van je aanvraag. Of beter nog, contacteer ons voordat je het dossier begint te schrijven zodat we van bij het begin suggesties en ideeën kunnen uitwisselen.

Mijn project wordt gefinancierd door EWI. Welke logo's moet ik gebruiken?

Als je project gefinancierd werd door het departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) van de Vlaamse overheid, ben je verplicht om het logo van de Vlaamse overheid op te nemen op al je communicatiedragers. Meer informatie vind je op de huisstijlwebsite van de Vlaamse Overheid.

Je hoeft het Scivil logo niet op te nemen in je communicatie, tenzij we rechtstreeks betrokken zijn bij (een deel van je) citizen science project.

Niet gevonden wat je zocht?
Mail ons!
page-square2--black Created with Sketch.