Menu Sluit menu

Platformen en apps

Als je aan citizen science wil doen, hoef je niet helemaal van nul te beginnen. Er bestaat een groot aanbod van kant-en-klare oplossingen die data helpen verzamelen. Sommigen zijn meteen klaar voor gebruik, maar heel specifiek voor een bepaald type van dataverwerking. Anderen zijn meer open, maar vragen wat meer werk om klaar te stomen voor gebruik.

Als je toch zelf een app of platform wil (laten) bouwen, mag je de kosten daarvan niet onderschatten. Verschillende online tools laten je toe om een ruwe berekening te maken van ontwikkelingskosten voor mobiele apps:

Online platformen

DoeDat is een platform voor analyse en transcriptie van beelden. Het wordt uitgebaat door Plantentuin Meise, maar staat ook open voor projecten van buiten deze organisatie.

DigiVol is het Australische platform waarop DoeDat gebaseerd is.

Sensor.community is een Europees data- en technologieplatform voor burgermetingen van luchtkwaliteit.

iNaturalist is een internationaal platform voor natuurobservaties.

VeleHanden is een Nederlands crowdsourcing platform voor het annoteren of transcriberen van historisch bronnenmateriaal.

Waarnemingen.be is het Belgische en Nederlandse platform voor het delen van natuurobservaties. Ingebouwde automatische soortherkenning en een grote groep vrijwillige moderatoren garanderen de kwaliteit van de ingevoerde data.

Zooniverse is misschien het meest bekende platform voor annotatie van beelden met behulp van burgerwetenschappers. Zooniverse bereikt een community van bijna 2 miljoen citizen scientists met diverse projecten. De meeste projecten zijn in het Engels, maar er is op dit moment ook een testversie van de vertaalfunctie beschikbaar.

Communicatieplatformen voor citizen science

Met deze communicatieplatformen kan je geen data verzamelen, maar ze laten je wel toe om grote gemeenschappen van enthousiaste burgerwetenschappers te bereiken met je project.

Iedereen Wetenschapper: voor Vlaanderen en Nederland. Iedereen Wetenschapper kan je ook helpen met het communiceren van je project in hun nieuwsbrief, een eigen facebookpagina bouwen en onderhouden voor het project of met het publiceren van een advertentie in EOS magazine. 

SciStarter is een Engelstalig communicatieplatform waarop de burgerwetenschappers zelf ook een persoonlijk profiel kunnen aanmaken, dat automatisch bijhoudt hoe veel en aan welke projecten ze bijdragen.

Ook in andere landen vind je gelijkaardige platformen die citizen science projecten verzamelen en naar buiten brengen: DenemarkenItaliëDuitslandOostenrijkZwitserland...

Meer lezen

Ulrike Sturm, Sven Schade, Defining principles for mobile apps and platforms development in citizen science. (In: Research Ideas and Outcomes, Jan. 2014)

Niet de informatie gevonden die je zocht? Of ontbreekt er een belangrijke bron?
Mail ons!
page-square2--black Created with Sketch.