Menu Sluit menu
< terug naar events Citizen Science Netwerkdag 2022: schrijf je nu in!
- Netwerkevenement - Scivil event

Eindelijk is het zover! Meer dan drie jaar na onze eerste netwerkdag organiseren we een nieuw ontmoetings- en bijleermoment in het BMCC Brugge op 15 november. Net als bij de vorige editie kan je je verwachten aan een inspirerende keynote, een reeks boeiende praatjes en workshops over verschillende aspecten van burgerwetenschap en een gezellige netwerklunch. 

Bovendien lanceren we tijdens deze netwerkdag onze nieuwste gids over citizen science in het onderwijs. Het is dan ook niet toevallig dat deze netwerkdag parallel verloopt met het Digiwijs event voor leerkrachten. We hopen een boeiende kruisbestuiving te creëren tussen citizen science en educatie, zowel tijdens de sessie 'citizen science in de klas', als tijdens de lunch. 

Daarnaast zal er ook extra aandacht gaan naar het thema citizenscience-data, met lezingen en workshops over datavisualisatie, datamanagement, datagedreven beleid en privacy. Tijdens de lunch kan je met al je data-vragen terecht aan de Scivil-stand, waar enkele datastewards van de Vlaamse Open Science Board (FOSB) je graag verder helpen. 

Er gaan zowel sessies door in het Nederlands als in het Engels. 

Ondertussen ligt ons programma vast en zijn de inschrijvingen geopend. Deelname is gratis. Alle info en registratielink vind je hieronder terug. 

Beurs-, Meeting- en Congrescentrum Brugge
Registreer je nu voor de Netwerkdag!
Inschrijven

10:00 - 11:15 - Plenaire sessie: Keynote door Margaret Gold

Tijdens deze keynote sessie vertelt Margaret Gold haar ervaringen binnen de Europese 'Mutual Learning Exercise on Citizen Science', en hoe nationale netwerken hiermee aan de slag kunnen. 

Margaret Gold is coördinator van het Citizen Science Lab aan de Universiteit Leiden. Ze leidt ook de programmalijn Citizen Science binnen het Nederlandse Nationale Programma Open Wetenschap (NPOS), waarbinnen recent het Citizen Science Nederland-netwerk werd opgestart. 

Margaret werkte eerder bij de European Citizen Science Association (ECSA) als projectmedewerker in de projecten WeObserve, LandSense en EU-Citizen.Science; en bij het Natural History Museum in London als Science Community Manager in het programma Digitale Collecties, waar ze online Citizen Science-projecten leidde. 

11:30 - 12:55 - Parallelle sessie 1

Tussen 11:30 en 12:55 kan je deelnemen aan één van de volgende sessies.

Citizen science en biodiversiteitsonderzoek (EN)

Presentaties en nabespreking

Een reeks korte presentaties van projecten met een citizenscience-aanpak in het veld van biodiversiteitsonderzoek, met aandacht voor hoe burgerwetenschappers in biodiversiteitsprojecten op langere termijn gemotiveerd kunnen worden. Gevolgd door vraag-en-antwoordsessie en discussie. Deze sessie gaat door in het Engels. 

  • Wouter Vanreusel (Natuurpunt Studie) - moderator; 
  • Frederik Gerits (ILVO) - Transformatief leren bij deelnemers van BEL-Landschap;
  • Noelia Valderrama (Africamuseum) - Dataverzameling en validatie in het ATRAP project (DRC and Uganda);
  • Bram Vanthournout (UGent) - Eerste resultaten van Spinnenspotter

 

Datavisualisering (EN)

Presentaties en korte workshops of demosessies

Hoe maak je citizenscience-data toegankelijker en makkelijker te interpreteren voor burgerwetenschappers en stakeholders? In deze sessie maak je kennis met en ga je zelf aan de slag met drie verschillende strategieën en tools om data visueel aantrekkelijk en overzichtelijk weer te geven. Deze sessie gaat door in het Engels. 

 

Een communicatiestrategie voor jouw project 

Workshop

Je wilt met je project echt een verschil maken in de maatschappij? Mensen warm maken om deel te nemen? Het engagement hoog houden op lange termijn? Resultaten verspreiden op een heldere manier? En dat allemaal op een manier die bij jou en je doelpubliek past? 
Een communicatiestrategie is daarvoor onontbeerlijk. Tijdens de workshop gaan we op zoek naar een antwoord op de vraag: wie communiceert waarom, waarover, met wie en hoe? 

 

Citizen science in de klas

Presentaties en netwerkmoment

Het onderwijs is een erg interessante doelgroep voor citizen science. Hoe speel je best in op eindtermen en lesuren? Vormen kinderen in de lagere school een interessante doelgroep? Hoe vertaal je onderzoekstaken naar leerrijke activiteiten voor in de klas? Je leest het in de nieuwe gids 'Citizen science in de klas'. In deze sessie maak je kennis met de nieuwe gids, maar ook met succesvolle citizen science projecten in het onderwijs. Bovendien ontmoet je leerkrachten die aan de slag willen met citizen science in de klas. 

  • Stijn Calders - Radio Meteor Zoo; MOMSTER (BIRA)
  • Kamel Labibes - Erasmus Maris
  • Jasmien Wellens - Smart Waterland (Stad Roeselare)
  • Bart De Wit - Fietsbarometer (UGent)
  • Astrosounds (spreker te bevestigen)
  • Sven De Boeck - Bugs 2 the Rescue (VUB)
  • Filip Mennes - Odisee Hogeschool
  • Mart Doms - Karel de Grote Hogeschool
  • Philippe Bastiaenssens - Karel de Grote Hogeschool

De gids werd ondertussen gelanceerd! Je kan de gids hier lezen.

12:55 - 13:55 - Lunch

Lunchpauze, standenmarkt en netwerkmogelijkheden.

14:00 - 14:50 - Parallelle sessie 2

Tussen 14:00 en 14:50 kan je deelnemen aan één van de volgende sessies.

De impact van je data vergroten via goed databeheer (EN)

Presentaties en vraag-en-antwoordsessie

Hoe zorg je dat de data uit jouw citizenscience-project echt voor wetenschappelijke en/of maatschappelijke vernieuwing zorgt? In deze sessie tonen we hoe citizenscience-data bijdraagt aan wetenschap en beleid aan de hand van concrete verhalen. 
De verhalen worden gelinkt aan principes uit het citizenscience-datacharter. Zo krijg je concrete handvaten om met de datamanagement van je eigen citizenscience-project aan de slag te gaan: hoe maak ik mijn data open? Hoe zorg ik dat anderen mijn dataset kunnen vinden? Welke licentie heb ik nodig voor mijn data?

Onderwerpen:

  • Digitaal Vlaanderen: hoe haak je in op de initiatieven van Digitaal Vlaanderen om je data-impact te vergroten? - Veerle Beyaert (Digitaal Vlaanderen)
  • VLOCA: hoe de data van sensoren én burgers integreren voor een betere beleidsvoering in de stad? - Maarten Van Loo (VITO)
  • RIPARIAS en VespaWatch: hoe data uit verschillende bronnen aggregeren om het beheer van invasieve uitheemse soorten te optimaliseren? - Lien Reyserhove (INBO)

 

14:00 - 14:50 - Datagedreven beleid en citizen science

Presentaties en vraag-en-antwoordsessie 

Citizen science speelt steeds vaker een rol in beleidssturing. Zeker op lokaal niveau kan citizen science een meerwaarde betekenen op vlak van dataverzameling, gemeenschapsvorming en bewustmaking, niet alleen van buurtbewoners maar ook van beleidsvertegenwoordigers. 
Tijdens deze sessie komen twee perspectieven aan bod: 'bottom-up' waarin burgerwetenschap beoefend wordt om het beleid te beïnvloeden, maar ook het 'top-down' perspectief waarin het beleid het initiatief neemt om burgerwetenschap in te schakelen om haar bestuur te informeren.

  • Toon Gerits (Vlaamse Overheid - Agentshap Binnenlands Bestuur)
  • Sara Top (Universiteit Gent - VLINDER project)

 

14:00 - 14:50 - Waardering van burgerwetenschappers (EN) 

Presentaties en nabespreking

Burgerwetenschappers zijn in de meeste gevallen vrijwilligers. Ze helpen de wetenschap vooruit vanuit verschillende beweegredenen: passie, interesse, de wil om bij te dragen of de wereld te verbeteren... Hoe kunnen we burgerwetenschappers waarderen voor het werk dat ze verzetten?

  • Anthonie Hellemond, voorzitter Paleontologica Belgica, over de Louis De Pauw award voor burgerwetenschappers in de paleontologie.
  • Maarten Larmuseau, genetisch genealoog bij KU Leuven, UAntwerpen en Histories vzw, over publiceren met burgerwetenschappers.

15:00 - 15:50 - Parallelle sessie 3

Tussen 15:00 en 15:50 kan je deelnemen aan één van de volgende sessies.

Privacybescherming en citizen science 

Panelgesprek

Citizen science brengt enkele unieke uitdagingen mee op vlak van privacybescherming. Het is niet alleen belangrijk dat de persoonlijke data die burgerwetenschappers delen, voldoende beschermd worden. Hoe zorg je ervoor dat burgerwetenschappers tijdens hun werk niet per ongeluk hun eigen privacy of die van iemand anders in het gedrang brengen? En hoe kan je protocol conform de GDPR blijven? Tijdens deze sessie laten we privacy-experten van ideeën wisselen met ervaringsdeskundigen over hoe de privacy van burgerwetenschappers beschermd kan worden. 

  • Klaas Ghesquire (imec)
  • Thomas Gils (Kenniscentrum Data en Maatschappij)
  • Marie-Claire Vandevelde (Ugent - Burgerpraat project)

 

Citizen science inbedden in je organisatie (EN)

Presentaties en nabespreking

Hoe kan je als organisatie citizen science inbedden in je beleid? Aan de hand van twee concrete voorbeelden ontdek je hoe je komt tot institutionele veranderingen ter bevordering van citizen science en public engagement. 
De VUB lanceerde recent haar citizenscience-contactpunt en eerste interne citizenscience-projectoproep. Hoe hebben ze dit aangepakt? En wat doet zo'n citizenscience-contactpunt nu precies? Floor vertelt over haar ervaringen.
Het Europese INOS-project heeft als doel citizen en open science te integreren in hoger onderwijsinstellingen en bibliotheken. Hiertoe creëerden ze o.a. een draaiboek voor capacity building en aanbevelingen over hoe citizen science te integreren in curricula.

  • Floor Keersmaekers (VUB) over het citizenscience-contactpunt aan de VUB. 
  • Rosie Allison (LIBER Europe) over het INOS-project: Integrating Open and Citizen Science into Higher Education

 

Citizen science helpdesk

Vragen, antwoorden en netwerken 

Welke vragen heb jij over citizen science? We brengen onze expertise en die van de sprekers tijdens de netwerkdag samen om nader kennis te maken en jouw vragen te beantwoorden. Wil je meer weten over GDPR? Over communicatiestrategieën? Over het onderwijs? Vraag het hier aan één van de sprekers of aan iemand van het Scivil-team.

  • Julie De Smedt (www.wetenschapscommunicator.be) 
  • Het Scivil team 
  • Veerle Beyaert (Digitaal Vlaanderen)
  • Verdere sprekers te bevestigen

15:50 - 17:30 - Slotreceptie

Napraten bij een hapje en een drankje.

Programma overzicht NL
Download de presentaties hier!
page-square2--black Created with Sketch.