Menu Sluit menu
< terug naar events Prijsuitreiking voor Citizen Science in de Paleontologie
- Publieksevenement - Scivil event

Voor het tweede jaar op rij, reikt Palaeontologica Belgica de enige ‘citizen science awards’ van ons land uit. In de paleontologie dragen citizen scientists in hoge mate bij tot het wetenschappelijk onderzoek. Met de uitreiking van de Louis De Pauw Award wil Paleontologica Belgica, de Belgische vereniging voor paleontologen, elk jaar een burgerwetenschapper in de paleontologie eren.

Ammoniet fossiel

Louis (François) De Pauw
De prijs is vernoemd naar Louis François De Pauw (1844-1918) en heeft als doel om de inzet en bijdragen te eren van mensen zonder academische achtergrond (in geologie of biologie) die zich belangeloos inzetten voor paleontologisch onderzoek in België.
De Pauw was een autodidact die van kindsbeen af een passie had voor anatomie. We noemen zijn naam in een adem met de mammoet van Lier, de iguanodons van Bernissart en de fossiele walvissen uit Antwerpen. De Pauw leefde tijdens de tweede industriële revolutie waarin grote innovaties en uitvindingen werden ontwikkeld gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Het leven van De Pauw stond dan ook voor een groot deel in het teken van zelfontplooiing door middel van studie. 
Zijn werk kende aan het einde van de 19e eeuw en begin 20e eeuw grote internationale belangstelling, maar jammer genoeg raakte De Pauw’s wetenschappelijke en culturele nalatenschap in de loop van de geschiedenis verloren. Een vernieuwde belangstelling en eerherstel voor zijn intellectuele erfenis is meer dan ooit welkom. De award in zijn naam geldt als een eerbetoon voor het pionierswerk dat hij meer dan honderd jaar geleden verrichtte. De prijsuitreiking zal dan ook passend plaatsvinden aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), waar Louis De Pauw op het einde van zijn loopbaan werkte als hoofdconservator van de zoölogische collecties.
 

Inclusieve samenwerking 
Naast de Louis De Pauw award, zal er ook een award worden uitgereikt aan een professionele onderzoeker, die zich heeft ingezet voor de promotie van citizen science en de popularisatie van de (Belgische) paleontologie bij het grote publiek. Omdat samenwerking iets is dat van beide kanten komt, zullen er dus twee awards worden uitgereikt. Het doel is vooral om zowel de professionele onderzoekswereld en de burgerwetenschappers, dichter bij elkaar te brengen. 
Inclusiviteit is hier het kernwoord, want citizen scientists krijgen ook vandaag nog vaak af te rekenen met hardnekkige vooroordelen. Daarom worden op dit event zowel professionele als burgerwetenschappers samengebracht en in de bloemen gezet.


Inspiratie voor andere wetenschappen
Als organisatie wil Palaeontologica Belgica zich inzetten voor de actieve leden van de paleontologische gemeenschap die veel van hun tijd en moeite investeren in onderzoek. Vooral bij de oudere generatie lag de drempel hoog om actief bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. Een opleiding geologie of biologie aan de universiteit was voor hen niet altijd vanzelfsprekend. Door de brug tussen de academische wereld en het publiek te verlagen, hopen we om ook de jonge generatie te stimuleren om onafhankelijk onderzoek te voeren.
Via dit event hoopt de organisatie dat het concept van awards ook zal worden overgenomen in andere wetenschapsdomeinen, zodat ook daar de burgerwetenschappers die bijdragen aan onderzoek van observatie tot publicatie, niet worden vergeten. 
 

De ceremonie vindt plaats op zaterdag 15 oktober 2022 om 13:00 in Aula Q van de VUB campus te Etterbeek. 

De ‘keynote speaker’ voor dit jaar is prof. dr. Thierry Backeljau, hoofd van het OD (operationeel directoraat) taxonomie en fylogenie aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Lees meer op de website van Paleontologica Belgica
page-square2--black Created with Sketch.