Menu Sluit menu
Groene Pioniers

Communicatie bij burgerwetenschap

In deze gids reiken we de bouwstenen aan om een communicatieplan voor je project op te stellen, met inbegrip van een oefening over doelgroepbepaling. In dit document vind je ook een aantal tactieken en tools voor om initiële en continue participatie te bevorderen. Tot slot kun je zelf aan de slag met praktische tips; bepaal jouw communicatieplan en tactieken aan de hand van een praktisch stappenplan!

Communicatie is bij citizen science geen eenmalige inspanning aan de start van het project. Communicatie is een constante; voor de start van het project, om de interesse bij deelnemers te wekken; tijdens het project om je deelnemers op te leiden, hen blijvend te engageren en om hun vragen te beantwoorden... en ook op het einde van het project, wanneer je de burgerwetenschappers bedankt voor hun bijdrage aan het project en je de onderzoeksresultaten met de deelnemers deelt.

De Scivilwerkgroep Communicatie en Participatie schreef daarom deze praktische gids voor communicatie en engagement bij citizen science. De auteurs zijn Annelies Duerinckx, coördinator van Scivil, Carina Veeckman en Sarah Talboom, onderzoekers bij SMIT-VUB; Liesbeth Gijsel, redacteur bij EOS en coördinator van Iedereen Wetenschapper; en Hilde Devoghel, redacteur, moderator en communicatiespecialist bij Tales and Talks.

Iedereenwetenschapper.be

Als je deelnemers voor je project zoekt in Vlaanderen of Nederland, is het warm aangeraden om je project op de website van Iedereen Wetenschapper, IedereenWetenschapper.be, te plaatsen. Hier bereik je gratis duizenden enthousiaste vrijwilligers. Bovendien kan Iedereen Wetenschapper je helpen bij het opzetten van communicatiekanalen, zoals een nieuwsbrief of een Facebookpagina en kan je een advertentie publiceren in het EOS magazine.

page-square2--black Created with Sketch.