Menu Sluit menu
< terug naar nieuwsoverzicht

7 strategieën voor projectvoorstellen met een citizenscience-aanpak

Welke strategieën kan je hanteren om een geslaagd projectvoorstel met een citizenscience-aanpak in te dienen? Op dinsdag 17 mei 2022 organiseerden Unica, EUTOPIA Train en VUB hierover een online panel met onze coördinator Annelies Duerinckx, samen met Marzia Mazzonetto, Florian Heigl, Jon Coaffee and Katharina Buse. Dit zijn de zeven kernboodschappen die naar boven kwamen.

postits

1. Dien ook in bij de reguliere financieringskanalen

Overweeg om een citizenscience-aanpak in te dienen bij reguliere financieringskanalen voor onderzoek. Hierbij moet je wel rekening houden met enkele uitdagingen. Zo zijn de reviewers misschien niet vertrouwd met citizen science en zijn ze daarom extra kritisch voor het onderzoeksprotocol en de datakwaliteit, wanneer je burgers betrekt. Leg goed uit welke maatregelen je neemt om de kwaliteit van je data en van het onderzoeksdesign te waarborgen. Geef ook voldoende details over het budget dat je nodig hebt om burgers te betrekken.

2. Zorg voor een wederzijds begrip bij alle partners

Voorzie voldoende tijd voor de voorbereiding van het projectvoorstel. Dit omvat onder meer het creëren van een wederzijds begrip bij de projectpartners over wat citizen science betekent binnen dit project. Betrek ook meteen burgergemeenschappen tijdens het schrijfproces. Door van meet af aan een co-creatie-aanpak te hanteren, versterk je de betrokkenheid op lange termijn.

3. Benadruk waarom een citizenscience-aanpak nodig is

Bevraag jezelf kritisch over waarom je een citizenscience-aanpak nodig hebt. Welke mate van betrokkenheid heb je nodig? Hoe creëert dit meerwaarde voor de onderzoekers en voor de burgers? Wat zijn de voordelen van een citizenscience-aanpak versus een gewone wetenschappelijke aanpak? Een co-creatie-aanpak is niet per se beter dan crowdsourcing. Alles hangt af van de onderzoeksvragen.

4. Benadruk de maatschappelijke impact

Een goed citizenscience-projectvoorstel geeft duidelijk de maatschappelijke relevantie aan en koppelt de eigen doelstellingen aan de strategische of beleidsprioriteiten van het financieringsmechanisme. Besteed ook aandacht aan hoe de resultaten opgeschaald en verduurzaamd kunnen worden na (de financiering van) het project.

5. Gebruik ondersteuning van (jouw) instelling

Instellingen zoals universiteiten spelen een belangrijke rol in de ondersteuning van citizenscience-toepassingen. Vooral jonge onderzoekers zijn vaak enthousiast over citizen science, maar hebben nood aan training, netwerkopportuniteiten en advies. Instellingen kunnen hierin ondersteunen door contactpunten voor citizen science te installeren en door interne netwerken te begeleiden. Ook sociale mediakanalen en communicatiecentra kunnen onderzoekers ondersteunen. Denk hierbij aan het Europese Time4CS project, dat organisaties helpt bij institutionele veranderingen met het oog op meer ondersteuning voor burgerbetrokkenheid.

6. Verken alternatieve financieringsstrategieën

Hoewel (citizen science-)onderzoeksfinanciering een goed startpunt vormt voor je project, denk je best ook na over andere mogelijkheden om je project te verduurzamen. Betrek van meet af aan organisaties, bedrijven of beleidsmakers die het project misschien wel willen verduurzamen. Hoewel het panel niet veel succesvolle voorbeelden van crowdfunding binnen citizen science kent, zijn samenwerkingsverbanden met lokale besturen zoals steden en gemeenten vaak wel een succesvolle strategie om een project op lange termijn uit te rollen.

7. Haal je voordeel uit andere disciplines, best practices en lessons learnt

Zorg ervoor dat de citizenscience-aanpak ook voor jezelf als project initiatiefnemer relevant is. En vergeet niet dat citizen science een multidisciplinaire aanpak is. Beperk jezelf niet tot de natuurwetenschappen, maar betrek ook sociale en humane wetenschappen. En maak zeker gebruik van de beschikbare gidsen, boeken en toolkits over het opzetten van een citizenscience-project, zoals onze Scivil gidsen en handleidingen. Zo start je sowieso met een voorsprong.

Veel succes!

 

Meer weten? Ga naar de pagina van het event of bekijk hieronder de opname van het panelgesprek.

page-square2--black Created with Sketch.