Menu Sluit menu
< terug naar resultaten
Werk met je klas mee aan wetenschappelijk onderzoek naar omgevingsgeluid!

Samen met verschillende partners werkt Scivil mee aan het pilootproject “Omgevingsgeluid in Vlaanderen” dat de effecten van omgevingsgeluid op de gezondheid wil onderzoeken. We zouden daarvoor ook graag een samenwerking opzetten met een aantal pilootscholen, en we zijn daarvoor nog op zoek naar en aantal enthousiaste leerkrachten die hieraan mee willen werken in het najaar van 2024

Ben jij een enthousiaste leerkracht die mee wil stappen in dit project en zie je het wel zitten om samen met je leerlingen bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek in de échte wereld? Dan ben jij de leerkracht die we zoeken! 

We zijn op zoek naar een leerkracht uit de volgende doelgroepen: 

  • Lager onderwijs: Je krijgt de kans om een sensor te plaatsen op jouw school en bij je thuis, zodat jij en je leerlingen samen de geluidsomgeving kunnen ontdekken. 
  • Eerste graad secundair onderwijs (aardrijkskunde/NRT): Met de data van de sensoren kan je samen met je leerlingen onderzoeken hoe omgevingsgeluid gerelateerd is aan ruimtelijke ordening.  
  • Derde graad secundair onderwijs (fysica/wiskunde): Voor jou hebben we sensoren waarmee je dieper kunt duiken in geluidsanalyse. Een mooie kans voor jou en je leerlingen om te experimenteren en bij te leren over geluidsgolven. 

Als deelnemer binnen je school ontvang je enkele sensoren die je ofwel zelf als leerkracht thuis en/of op school kan ophangen. Vervolgens krijg je toegang tot de data en kan je die samen met je de leerlingen bekijken, vergelijken en analyseren. Je kan ook een rotatiesysteem opzetten waarbij de leerlingen de sensor thuis ophangen, om zo op meer verschillende plekken data te verzamelen en zo het onderzoek nog meer te versterken. 

Wat kun je van ons verwachten? 

  • Sensoren, om geluid te meten op school en thuis. 
  • Toegang tot de data van de sensoren, zodat jij en je leerlingen die kunnen gebruiken tijdens de les. 
  • Technische ondersteuning om je te helpen bij het gebruik van de sensoren en het analyseren van de data. 
  • Een uitgewerkte leerlijn met ondersteuning over hoe je de sensoren kunt integreren in je lessen, de link met de leerdoelstellingen en interessante topics voor in de klas die verband houden met geluid en gezondheid. 
  • Een wetenschapper die een gastles kan geven in jouw klas, om je leerlingen te inspireren en te informeren over het belang van burgerwetenschap en geluidsonderzoek.  

Heb je interesse om mee te werken aan dit co-creatief pilootproject, stuur dan een mailtje naar charlotte@scivil.be voor meer informatie.

Foto door Ben Mullins

page-square2--black Created with Sketch.

Andere oproepen