Menu Sluit menu
< terug naar succesverhalen

Capaciteit creëren, codesign, cocreatie. Stickydot doet het!

Stickydot is een Brussels collectief actief in cocreatie en burgerwetenschap, met expertise op het gebied van stakeholderbetrokkenheid bij onderzoek en innovatie. Het collectief werkt samen met Europese partners, universiteiten en overheden aan projecten. Een klein maar enthousiast team zet zich sterk in om publiek engagement verder te stimuleren en Europees onderzoek en innovatie open te stellen voor de noden van de samenleving.

Het geheim van hun succes? De nadruk op netwerken, cocreatie en speelse, participatieve methodes en trajecten met verschillende stakeholders. Stickydot is een geweldige bron van ondersteuning, training en expertise voor wetenschappers, beleidsmakers, steden, universiteiten... eigenlijk voor iedereen die de maatschappelijke uitdagingen van onze tijd wil aanpakken.

Praten met Marzia Mazzonetto, Michael Creek en Maria Zolotonosa, alle drie mede-oprichters van Stickydot, voelt als het aanboren van een onuitputtelijke bron aan informatie. CEO Marzia Mazzonetto is gepassioneerd door het engagement van verschillende stakeholders bij door de EU gefinancierde wetenschappelijke en maatschappelijke programma's. Ze ontwikkelt er zelfs specifieke methodologieën voor. Michael Creek richt zich daarentegen op facilitering en verkent participatieve formats rond dialoog. Met name dialoog en projectmanagement zijn ook de expertisegebieden van Maria Zolotonosa, zij houdt toezicht op alle door de EU gefinancierde activiteiten bij Stickydot.

Stickydot in actie

De dialoog die ontstaat buiten de eigenlijke dataverzameling tijdens een citizenscience-project, dat is waar we naar op zoek zijn.

Michael Creek

Dialoog en ondersteuning

In het verleden sloegen Scivil en Stickydot de handen in elkaar om samen een reeks van thematische workshops te organiseren. Kunnen we stellen dat beide organisaties verwant zijn en actief zijn in hetzelfde vakgebied?


Marzia Mazzonetto: Ja. Net als Scivil, willen we citizen science op Europees niveau verbeteren, versterken en bevorderen. We richten ons op training, netwerken en capaciteitsopbouw. Drie jaar geleden waren we betrokken bij het opzetten van het door de EU gefinancierd Europees platform eu-citizen.science, met trainingsmateriaal en netwerkmogelijkheden. We creëren bewustwording en we zetten de enorme mogelijkheden van citizen science in de kijker.

In het verlengde van dat platform bouwen we nu aan ECS, European Citizen Science, een wereldwijde en sterke citizenscience-gemeenschap. ECS wordt een nóg groter platform. Dit project is gestart in augustus 2022 en zal vier jaar duren, er zijn 12 partners, 9 verbonden entiteiten en 15 landen bij betrokken. Als onderdeel van dit project lanceren we de ECS Academy met gratis training om de capaciteit om aan citizen science te doen te vergroten.

Eigenlijk kun je Stickydot zien als een ondersteuningsmechanisme; we richten ons op training, netwerken en good practices. De dialoog die ontstaat buiten de eigenlijke dataverzameling tijdens een citizenscience-project, dat is waar we naar op zoek zijn. We brengen communities bij elkaar en versterken het wetenschapsengagement, we kijken liever naar het grotere geheel van wetenschap en samenleving.

Maria Zolotonosa: Daarom zijn we zo intensief betrokken bij beleidsondersteuning en beleidsontwikkeling voor de Europese Commissie. We zijn betrokken geweest bij studiebezoeken aan EU-lidstaten en hebben bijgedragen aan de Europese beleidsvorming. Als expertisecentrum werken we aan bewustwording en onderzoeken we de impact van beleid. Sterker nog, als beleidsmakers of ministeries ontdekken dat via citizen science een directe verbinding met onderzoekers mogelijk is, worden ze echt enthousiaste promotors.

Uit de bubbel stappen

In de afgelopen tien jaar is het veld van burgerwetenschap zo geëvolueerd dat we verder zijn gegaan dan massale gegevensverzameling, naar op maat gemaakt co-design, cocreatieprocessen en gemeenschapsvorming. Zijn alle partners op nationaal of Europees niveau zich bewust van het volledige potentieel van citizen science? Zijn we al zo ver?

Marzia Mazzonetto: De afgelopen vijf jaar hebben we zowel op nationaal als op Europees niveau een boost gezien voor citizen science; het maakte deel uit van het Horizon 2020-programma over wetenschap met en voor de samenleving. Maar in feite is er geen strikte definitie van burgerwetenschap, elke activiteit die te maken heeft met wetenschap en het betrekken van burgers kan gezien worden als burgerwetenschap, alles wat te maken heeft met wetenschap en het leven beter maken. En het leven beter maken met wetenschap is ook de kernwaarde van ons werk.

Michael Creek: Ik ben iets minder optimistisch - ik denk dat we nog een lange weg te gaan hebben om te evolueren van enorme, massale dataverzamelingsprojecten naar cocreatie. Maar netwerken en ervaringen delen helpt zeker. De EUTOPIA European University Alliance bijvoorbeeld heeft ervoor gezorgd dat initiatieven op het gebied van citizen science konden groeien en bloeien. Met hen hebben we clinics mogelijk gemaakt, waar casestudy's als rolmodel fungeren binnen die alliantie.

Maria Zolotonosa: Inderdaad, we moeten beseffen dat we in een bubbel werken met partners die al betrokken en overtuigd zijn van het potentieel van burgerwetenschap. We moeten buiten onze comfortzone durven stappen en degenen aanspreken die momenteel nog niet aan citizen science of wetenschapscommunicatie doen. Jonge onderzoekers op PhD-niveau bijvoorbeeld. Daarom hebben we in het ECS-project besloten om samen te werken met de Marie Curie Alumni Association.

We moeten beseffen dat we in een bubbel werken met partners die al betrokken en overtuigd zijn van het potentieel van burgerwetenschap. We moeten buiten onze comfortzone durven stappen en degenen aanspreken die momenteel nog niet aan citizen science of wetenschapscommunicatie doen.

Maria Zolotonosa

Cocreatie, de standaard

Wat zou je adviseren aan wetenschappers of coördinatoren die op het punt staan ​​een nieuw citizenscience-project te starten?

Michael Creek: Meet with the relevant societal actors in your field, brainstorm early. Starting a project can be overwhelming but it pays off to look at the prominent actors (non-profit, administration) before launching your project, and work with them to shape your research question around societal needs. 

Overleg met de relevante maatschappelijke spelers in jouuw vakgebied, brainstorm vroeg in het proces. Een project opstarten kan overweldigend zijn, maar het loont de moeite om naar de prominente spelers (non-profit, administratie) te kijken voordat je je project lanceert, en met hen samen te werken om je onderzoeksvraag vorm te geven rond maatschappelijke vragen.

Maria Zolotonosa: Focus op wat er voor de burgers in zit, maak je verwachtingen duidelijk, engageer kleinere groepen, kijk naar de mogelijke impact en uitkomsten van je project en bouw je communicatie daaromheen.

Hoe ziet de toekomst van Stickydot eruit?

Marzia Mazzonetto: Wij zien echt waarde in burgerbetrokkenheid en we willen onze expertise delen met een breed scala aan bondgenoten. We willen de hand reiken naar universiteiten, innovatieve bedrijven, technology transfer offices en zelfs grote bedrijven. We willen met deze spelers samenwerken om de manier waarop zij met burgers omgaan te veranderen. Cocreatie moet de standaard worden. Eigenlijk doen we dat de afgelopen twee jaar al in het MOSAIC-project, waar we tal van Europese steden ondersteunen bij het oplossen van grote uitdagingen zoals luchtkwaliteit of mobiliteit om leefbare steden te creëren. De maatschappelijke uitdagingen van vandaag aanpakken en ze omzetten in toekomstige kansen door middel van citizen science, dat is ons doel.

Interview en tekst: Hilde Devoghel (Tales and Talks)

Foto: Michael Creek (Stickydot)

Dit interview werd vertaald uit het Engels. lees je liever het origineel?

page-square2--black Created with Sketch.