Menu Sluit menu
< terug naar nieuwsoverzicht

Maak kennis met de projecten van amai!

Amai! is een project van Scivil, samen met het Kenniscentrum Data & Maatschappij. Vorig jaar werden 352 ideeën van burgers verzameld voor AI-toepassingen binnen vier maatschappelijke thema’s (klimaat & milieu, gezondheid, mobiliteit en werk). Doorheen een traject met verschillende fases werden de ideeën verder scherpgesteld, waarna er een projectoproep plaats vond en er vier projecten werden verkozen. Deze projecten worden in 2022 uitgewerkt met steun van amai!.

Campagnebeeld amai!

Onlangs vond de officiële kick-off van deze projecten plaats. Tijdens een online bijeenkomst met alle projectpartners leerden de verschillende projecten elkaar beter kennen. Ze kregen daarnaast ook een eerste intro tot citizen science en mensgerichte AI. Een voorproefje, want doorheen het traject ondersteunt amai! de uitvoerders van de projecten verder, o.a. door het inrichten van verschillende workshops rond deze thema’s.

De kick-off was ook de uitgelezen kans om de projecten beter te leren kennen. Zo leerden we hoe AI bijdraagt aan hun slimme oplossing en waar de grootste uitdagingen liggen. Er kwamen ook enkele leuke weetjes naar boven. Klik hieronder op de projecten om er meer over te lezen.

Slimme bomenkaart

Meten is weten, ook als het om bomen gaat. Daarom wordt een slimme bomenkaart ontwikkeld door Eurosense (gespecialiseerd in het nemen van luchtfoto’s met AI) en Urban Forestry lab van Vives Hogeschool. De partners leerden elkaar kennen via het amai!-platform.

AI speelt een rol bij het herkennen van de bomen door beeldherkenning en ze verder te bestuderen.

De grootste uitdaging is om er een duurzaam project van te maken dat de nieuwe standaard in Vlaanderen wordt.

Wist je dat... de uitvoerders van dit project ook een favoriete boom hebben? Kaat van Vives is fan van grote, oude bomen zoals de zomereik, Veronique van Eurosense houdt het meest van een rode beuk, vanwege de mooie kleuren.

Staat van de fietspaden

Het volgende project brengt de staat van de Vlaamse fietspaden in kaart. Het Expertisecentrum Duurzame Mobiliteit van Karel de Grote Hogeschool staat in voor de verzameling van de fietsdata, en Sentigrate zorgt voor de verwerking van de data.

AI speelt een rol bij het verzamelen van de data met speciale toestellen op de fiets en nadien bij het herkennen van de staat van de fietspaden.

De grootste uitdaging is om zo veel mogelijk fietsers te activeren voor dit project.

Wist je dat... hoewel de uitvoerders zich graag inzetten voor een betere fietsbeleving, ze niet allemaal fervente fietsers zijn? Zo omschrijft Kris van KdG zich veel meer als een “motor-man”! Bij Sentigrate zijn er wel veel fietsers op de werkvloer.

Persoonlijke diabetesassistent

Hogeschool UCLL slaat de handen in elkaar met hogeschool KdG, patiëntenorganisatie Hippo & Friends en het experience center Health House. Samen ontwikkelen ze een systeem dat patiënten met diabetes type I adviseert bij het sporten.

AI speelt een rol bij het omvormen van allerlei data naar een persoonlijk advies, bijvoorbeeld rond inname van koolhydraten en insuline.

De grootste uitdaging is volgens hen om alles wat ze voor ogen hebben op een jaar gerealiseerd te krijgen.

Wist je dat... er al langer een project loopt naar het ontwikkelen van een diabetesassistent door deze partners? Dankzij amai! krijgt dit project een nieuwe boost en kunnen burgers nog meer betrokken worden bij de uitwerking.

Live-ondertiteling tijdens de les

Om anderstalige leerlingen in de klas te helpen, ontwikkelen Faktion (een Belgisch AI-bedrijf) en Karel de Grote Hogeschool een systeem dat de lessen live ondertitelt.

AI speelt een rol bij het omzetten van wat de leerkracht zegt naar een geschreven ondertiteling, door gebruik te maken van speech-to-text technologie.

De grootste uitdaging is niet alleen de technologische uitdaging, maar ook de integratie in scholen. Leerkrachten zullen moeten leren hoe ze het systeem kunnen gebruiken in hun lessen.

Wist je dat... dit project voortkomt uit een aflevering van het Canvasprogramma Team Scheire? Daarin zocht Lola, een meisje uit Nigeria die les volgt in het OKAN-onderwijs, een manier om beter te begrijpen wat de leerkracht vertelt. Faktion zorgde toen al mee voor een eerste prototype van de oplossing!

LeerRuim

Dankzij LeerRuim, een project van VDABAutimaticOnderwijskiezer en AHOVOKS, krijg je binnenkort persoonlijke suggesties voor opleidingen die aansluiten bij je interesses en talenten.

AI speelt een rol bij het verwerken van de gegevens die mensen in hun VDAB-profiel zetten, zoals het herkennen van vaardigheden in een CV. Daarvoor wordt taalherkenning gebruikt.

De grootste uitdaging is het zo goed mogelijk in kaart brengen van interessevelden die los staan van beroepskeuzes of eerdere opleidingen van gebruikers.

Wist je dat... dit project oorspronkelijk niet verkozen was tot een van de vier amai!-projecten?  De projectpartners zijn zo gedreven dat ze op eigen (financiële) kracht verder gaan. Ook wij van amai! geloven in de waarde die LeerRuim kan bieden en zetten graag mee onze schouders onder het project!

Meer info over amai! en de projecten vind je op www.amai.vlaanderen.

Je kan je ook inschrijven voor de amai!-nieuwsbrief.

Meer informatie over amai!
amai.vlaanderen
page-square2--black Created with Sketch.