Menu Sluit menu
< terug naar nieuwsoverzicht

Scivil op de Unesco-trefdag

Hoe kan citizen science bijdragen aan het bereiken van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s)? Met die vraag trokken we vorige week naar de trefdag van de Vlaamse Unesco commissie in Brussel. Samen met het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee) organiseerden we er een sessie rond citizen science en globale uitdagingen.

Een foto van het panelgesprek

De sessie ging van start met een presentatie van Annelies Duerinckx, coördinator van Scivil, gevolgd door enkele gastsprekers die hun ervaring met specifieke projecten kwamen delen.

De eerste spreker was Wouter Vanreusel van Natuurpunt die onder andere sprak over ObsIdentify, een app die waarnemingen van dieren en planten toegankelijk maakt voor iedereen. Daarnaast waren er Katrien Vivey (UCLL) en Frank Duchêne (PXL) van Astrosounds, een project dat citizen science combineert met educatie, en daarbij burgers naar sterren laat luisteren. Tot slot was er Teis De Greve (LUCA School of Arts) van Stiemerlab, een project in Genk dat inwoners rondom de Stiemervallei samenbrengt om samen de Stiemerbeek te onderzoeken.

Na deze praktijkvoorbeelden deelde ook Jan Seys van het VLIZ zijn kijk op hoe citizen science kan samen gaan met het beheer van de zee en het belang van krachtige projecten.

 

De sessie werd afgesloten met een boeiend panelgesprek tussen de verschillende sprekers, gemodereerd door Ann-Katrien Lescrauwaet (VLIZ), waarin verschillende aspecten van citizen science werden aangehaald. Zo werd er door de verschillende sprekers het belang van burgerwetenschap in twee richtingen benadrukt: terwijl de burgers wetenschappelijk onderzoek uitvoeren, moet er ook gestreefd worden naar het realiseren van persoonlijke impact voor hen. Een aanpak op maat van de doelgroep, met voldoende aandacht voor de ‘citizen’ en niet enkel de ‘science’ is nodig. Het is daarnaast ook belangrijk om respect te tonen naar de deelnemende burgers en hen vertrouwen te geven. Dat kan bijvoorbeeld door open te communiceren en de burgers te vertrouwen in hun specifieke expertise. Ook aandacht voor de persoonlijke verhalen van de deelnemende burgers en het inzetten op een community- of familiegevoel dragen hieraan bij.

 

Wie graag de presentaties (her)bekijkt kan terecht op de website van Unesco Vlaanderen.

page-square2--black Created with Sketch.