Menu Sluit menu
< terug naar nieuwsoverzicht

Terugblik 1ste Common Challenges workshop

Op dinsdag 30 november ging onze workshopreeks 'Common Challenges' van start. In onze eerste sessie 'Starting with citizen science' leerden we meteen bij over interdisciplinaire opportuniteiten in citizen science en bespraken we de kenmerken van een goed citizen-scienceproject.

Volgende week staan data centraal. Je kan je nog steeds inschrijven.

Screenshot van workshop

Lokroep van de nachtegaal

In deze workshops laten we interessante sprekers aan het woord. In onze eerste sessie 'Starting with citizen science' vertelde Silke Voigt-Heucke over het 'Nightingale Project' en hoe zij verschillende doelgroepen wisten te engageren. Silke is naast onderzoekster aan het Berlijnse Museum für Naturkunde ook coördinator van eu-citizen.science.

Het Nightingale project wou interesse in natuur aanwakkeren bij burgers, en koos daarvoor de nachtegaal als focus. Doordat de nachtegaal vaak voorkomt in literatuur en poëzie, is deze vogel niet alleen interessant voor natuurliefhebbers, maar bijvoorbeeld ook voor kunstminnende burgers. Het project beoogde drie specifieke doelgroepen: scholieren, vluchtelingen en het uitgaansleven. Elke doelgroep werd met een unieke insteek benaderd, van georganiseerde groepsactiviteiten tot de ontwikkeling van een app. Door citizen science te combineren met andere disciplines zoals kunst, kan je engagement creëren voor, tijdens én na een project bij burgers die je anders misschien niet eens zou bereiken.

Kwaliteit boven onderscheid

De tweede spreker, Anne Land-Zandstra van Universiteit Leiden, ging dieper in op haar onderzoek naar kwaliteitsfactoren bij citizen-scienceprojecten. Zij raadde aan om niet meer te discussiëren over wat wel en wat niet citizen science is. Belangrijker voor haar is nagaan hoe we de kwaliteit van citizen science kunnen optimaliseren. Zo werkte de werkgroep citizen science van het Nederlandse NPOS-programma een matrix van kwaliteitsfactoren uit, gebaseerd op de tien principes van de European Citizen Science Association (ECSA). Deze matrix kan je toepassen op elke fase van een burgerwetenschapsproject.

Gedeelde uitdagingen

Na de sprekers gingen de deelnemers van de workshop met elkaar in gesprek over hun uitdagingen bij de start van een citizen-scienceproject. Uit deze discussie kwamen twee centrale 'common challenges' naar boven die twee groepen verder uitdiepten: 

  • Hoe motiveer je stakeholders met weinig tijd of interesse?
  • Hoe motiveer je diverse doelgroepen om deel te nemen en om een project mee te ontwerpen?

Volgende week gaan we aan de slag rond het thema 'citizen science en data'. We verwelkomen Pen-Yuang Hsing van de University of Bath en bespreken het datacharter van Scivil. Je kan je nog steeds inschrijven.

Common Challenges Workshops
Info en inschrijven
page-square2--black Created with Sketch.