Menu Sluit menu
< terug naar nieuwsoverzicht

Terugblik op 2023 en vooruitkijken naar een feestelijk 2024!

Nu het nieuwe jaar van start is gegaan, blikken we graag nog even terug op onze verwezenlijkingen van vorig jaar en kijken we uit naar onze ambities voor het volgende jaar.

teamfoto 2024

2023 TERUGBLIK

Ook in 2023 lag onze focus op het ondersteunen en informeren van de Vlaamse citizen science community. Zo hielpen we tijdens 55 adviesgesprekken projecten verder met advies op maat en konden we heel wat mensen inspireren tijdens 29 lezingen, workshops en evenementen. In mei organiseerde Scivil een interactieve workshop voor lokale besturen, ondersteuners aan onderzoeksinstellingen, musea en bibliotheken. Tijdens deze workshop konden deelnemers uitdagingen en oplossingen uitwisselen rond het opzetten van een citizenscience-werking. Daarnaast zetten we onze expertise in voor 5 jureringen

Ook internationaal hebben we in 2023 Scivil verder op de kaart gezet. We waren actief in 8 internationale werkgroepen en gaven 7 lezingen en workshops voor een internationaal publiek. Verschillende samenwerkingen met Vlaamse en internationale partners resulteerden vorig jaar dan ook in mooie publicaties. Bovendien zijn we in 2023 gestart met een driemaandelijkse Engelstalige nieuwsbrief

Als partner in onderzoeksprojecten hebben we ook heel wat extra kennis en expertise opgedaan. Ons eigen burgerwetenschapsproject over AI, amai!, dat we samen met Kenniscentrum Data en Maatschappij leiden, beleefde een succesvolle derde editie. Na drie cycli hebben we bijna 1000 ideeën van burgers over AI verzameld. Er werden daarop maar liefst 34 (!) projectvoorstellen ingediend door onderzoeksgroepen en bedrijven, waarvan er uiteindelijk 5 financiering hebben ontvangen. Ook NieuwsWijsNeuzen, een onderzoeksproject dat kinderen tussen 8 en 12 jaar weerbaarder wilt maken tegen desinformatie, is van start gegaan. Hierin hebben we het afgelopen jaar de eerste stappen gezet om een checkpoint voor desinformatie op sociale media op te zetten. 

2024 VOORUITBLIK

2024 wordt één groot feestjaar! Scivil bestaat vijf jaar en dat vieren we met heel wat leuke events en projecten: van een inspiratienamiddag in onze kantoren in Leuven, over een feestelijke netwerkdag tot een EOS Special volledig gewijd aan citizen science. Daarnaast bouwen we uiteraard ook verder op de resultaten van 2023. Het amai!-project zal aan zijn vierde editie starten, met een extra focus op technologie-arme omgevingen. In NieuwsWijsNeuzen zullen student-burgerwetenschappers aan de slag gaan als factcheckers voor het checkpoint. Bovendien gaan ook twee nieuwe projecten van start: in Citizens4Water werken we aan een internationale inventaris van zoetwaterprojecten en in de PIO Geluid experimenteren we met verschillende rekruterings- en logistieke strategieën om burgers  geluidsmetingen te laten uitvoeren. 

Heel wat leuks op de planning dus. Tot snel!

Jaaroverzicht 2023

Scivil Jaaroverzicht 2023 - Vormgeving door La Fem

page-square2--black Created with Sketch.