Menu Sluit menu
< terug naar nieuwsoverzicht

Tweede reeks goedgekeurde projecten - 2018

In mei 2018 werden 7 burgerwetenschapsprojecten goedgekeurd, die nu in volle ontwikkeling zijn. In november 2018 werd er budget voorzien voor 6 bijkomende projecten van diezelfde oproep. Meer informatie over deze projecten (wat ze doen, hoe je kan deelnemen...) vind je hier of via de website van de projecten.

veiligheid

1. ¿Burgerpraat!

Mensen zijn van nature uit expert in gesproken communicatie. Burgerpraat! wil dit menselijke talent inzetten om ook machines dergelijke vaardigheden aan te leren.

www.burgerpraat.be

2. Mijn Tuinlab

Bij dit project stellen burgers hun tuin ter beschikking voor het verzamelen van data. Naast klassieke tellingen wordt ook de mogelijkheid voorzien om de kwaliteit van de bodem te onderzoeken.

www.mijntuinlab.be

3. HASSELair

Het project wil een (near) real-time data visualisatie van de luchtvervuiling in de stad Hasselt realiseren en hiervan een publiek beschikbare databank van de bijhorende metingen afleveren. Hiervoor maakt men gebruik van low-cost luchtkwaliteitssensoren.

hasselair.ucll.be

4. Groene Pioniers

Mensen zijn van nature nieuwsgierig naar het ontdekken van nieuwe planten in hun omgeving, maar zijn zich vaak niet bewust van de schade die niet-inheemse planten aan onze inheemse biodiversiteit berokkenen. Dit project wil dit bewustzijn stimuleren en aantonen hoe onbedoelde introducties van schadelijke planten te voorkomen zijn.

www.groenepioniers.be

5. MamaMito

Het project heeft tot doel om het brede publiek aan te sporen hun maternale stamreeksen op te stellen (i.p.v. enkel hun paternale lijn), deze uit te breiden en beschikbaar te maken voor wetenschappelijk onderzoek. Dit levert een unieke en kwalitatieve database op met nieuwe gegevens voor historisch demografisch onderzoek.

6. Een fiets-STEM voor scholen!

Het project wil de fietsveiligheid en -vriendelijkheid van schoolomgevingen in kaart brengen. Het doet hierbij beroep op leerlingen van het secundaire onderwijs. Het eindproduct is een fietsveiligheidsbarometer van de school in kwestie.

www.idm.ugent.be/een-fiets-stem-voor-scholen/

page-square2--black Created with Sketch.