Menu Sluit menu
< terug naar nieuwsoverzicht

Waarschuwing: let op met online vergadersoftware

Op 21 april 2020 organiseerden Scivil en de Jonge Academie een online inspiratiesessie over citizen science. Daarvoor werd de betalende versie van het platform ‘Zoom’ gebruikt. Onze sessie werd het slachtoffer van Zoombombing. We delen wat we hieruit geleerd hebben.

Plots werden de meer dan 70 online deelnemers onverwacht geconfronteerd met afschuwelijke beelden die een anonieme gebruiker via screen sharing liet zien. We zijn enorm aangedaan en betreuren dat dit kon gebeuren. Uiteraard hebben we de politie op de hoogte gebracht en een officiële klacht neergelegd.
We willen vermijden dat anderen ook het slachtoffer worden van gelijkaardige acties. Daarom delen we wat we hieruit geleerd hebben:

  • Verspreid de link naar je sessie niet in het open op je website of via sociale media. Laat mensen vooraf registreren voor je event en stuur hen daarna de link.
  • Beveilig je sessie met een wachtkamer, gastenlijst en/of een paswoord.
  • Ga voor je sessie begint op zoek naar waar je de belangrijkste ‘panic buttons’ kan terugvinden: de knoppen om alle deelnemers te muten, video of webcam sharing uit te schakelen en in laatste geval van nood de knop waarmee je de meeting kan opheffen voor alle deelnemers.
  • Ook andere platformen dan Zoom kunnen hier onderhevig aan zijn. Blijf dus steeds op je hoede.
page-square2--black Created with Sketch.

Berichten gerelateerd aan dit nieuws