Menu Sluit menu
< terug naar projecten

MamaMito

Onderzoek naar genealogische afstamming focust zich vaak enkel op de mannelijke lijn. Nochtans is de maternale lijn heel waardevol voor genetisch en genealogisch onderzoek. MamaMito laat vrijwilligers via archiefstukken hun maternale stamboom opstellen neemt stalen van het mitochondriale DNA af wanneer er onder hen verre verwantschappen werden gevonden. Dit levert tevens een unieke database op voor historisch demografisch onderzoek.

MamaMito

Er bestaat reeds veel onderzoek naar paternale afstamming binnen verschillende disciplines (biologie, geschiedenis, demografie). Dit onderzoek gebeurde vaak via een succesvolle samenwerking met burgers die nieuwsgierig zijn naar hun genealogische afstamming. Onderzoek naar afstamming aan moeders kant is echter nog een groot hiaat in het onderzoek. Oorzaken hiervoor zijn dat het brede publiek vooral in vaderlijke afstamming geïnteresseerd is en dat maternale DNA-afstamming analyse moeilijker en duurder is. Met de nodige subsidie en toegenomen computerkracht is het nu wel haalbaar om ook onderzoek te doen naar maternale afstamming via het mitochondriale DNA dat enkel van moeder op kind wordt doorgegeven. Een eerste stap hierbij is het opbouwen van een grote database met gegevens over maternale afstamming gelinkt aan DNA-analyses.


Burgerwetenschappers dragen bij aan dit onderzoek door hun stamboom te onderzoeken en maternale afstammingslijsten op te stellen. Wanneer er tussen deelnemers een verwantschap wordt gevonden in directe moederlijke lijn, staan ze speeksel af waarmee de link tussen afstamming en mitochondriaal DNA kan onderzocht worden. 


De burgers worden begeleid door speciaal opgeleide vrijwilligers om de nodige documenten te verzamelen waarmee ze hun maternale afstamming kunnen opzoeken en ingeven in het online platform van het project. Deze begeleiding vindt zowel online plaats als via events. Burgers komen meer te weten over hun maternale afstamming doordat andere burgers met gemeenschappelijke voormoeders meehelpen om de gezamenlijke stamboom op te stellen.

In een tweede fase van het project worden 200 paren van burgers gezocht met een gemeenschappelijke voormoeder uit de periode  1600-1900. Hiervan wordt DNA-afgenomen om te analyseren. Aan het einde van het project krijgen de burgers hun persoonlijke maternale afstamming toegestuurd, een verslag van de DNA-analyse, en een overzicht van de resultaten. 

MamaMito infographic
Meer weten over MamaMito?
MamaMito.be

Partners gerelateerd aan dit project

internationaal
communicatie
educatie
middenveld
onderzoek
Histories vzw

Histories reikt individuen, groepen en gemeenschappen met een passie en interesse voor genealogie, heemkunde, lokaal erfgoed en cultuur van alledag informatie, begeleiding en ondersteuning aan.

Lees Meer
onderzoek
KU Leuven - Laboratorium van socioecologie en sociale evolutie

Sociaal gedrag is overal en ligt aan de grond van de evolutie van cellen, organismen en dieren. Het KU Leuven laboratorium van socioecologie en sociale evolutie wil de factoren leren kennen die complex en sociaal gedrag aandrijven.

Lees Meer
page-square2--black Created with Sketch.