Menu Sluit menu
< terug naar resultaten
Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI)

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) is een federaal wetenschappelijk instituut dat meteorologische diensten aanbiedt en onderzoek verricht rond weer en klimaat. Het KMI levert betrouwbare diensten gebaseerd op onderzoek, innovatie en continuïteit.

Het KMI lanceerde eind 2017 het Weather Observations Website Belgium (WOW-BE) platform: https://wow.meteo.be. In dit initiatief worden actuele weerwaarnemingen, gemeten door particulieren, scholen en organisaties, verzameld en gedeeld. Het KMI wil van WOW-BE hét platform maken waarop iedereen historische en actuele weerwaarnemingen kan delen, bekijken, vergelijken en archiveren.
Daarnaast voegde het KMI in augustus 2019 in de populaire KMI-app de mogelijkheid toe om een eigen weerwaarneming door te geven. De app-gebruikers kunnen de gerapporteerde waarnemingen van andere gebruikers bekijken in reële tijd. Bovendien worden ze getoond als een extra laag in het WOW-BE platform.

Het KMI heeft dus reeds twee succesvolle citizen science initiatieven lopen. De data die deze initiatieven genereren, worden aangewend in de taken die het instituut moet vervullen. Zo worden de gegevens gebruikt bij het opvolgen van en waarschuwen voor gevaarlijk weer. Daarnaast staat het KMI open voor elke samenwerking om deze nieuwe databronnen wetenschappelijk te exploiteren.

page-square2--black Created with Sketch.
Niet de partner gevonden die je zocht? Wij helpen je graag verder. Contacteer ons