Menu Sluit menu
< terug naar projecten

VLaanderen IN DE weeR - VLINDER

Het VLINDER-project bestudeert het lokale weer in Vlaamse stadscentra, bossen, industriegebieden, villawijken... De onderzoekers van het project voorzien 56 weerstations geplaatst op zeer diverse locaties.

VLINDER

Iedereen kent het fenomeen wel: in je eigen stad regent het pijpenstelen, het dorp enkele kilometers verder blijft kurkdroog. Het weer wordt dan ook beïnvloed door heel wat lokale omgevingsfactoren, denk maar aan het stedelijke 'hitte-eilandeffect'. Toch staan de huidige officiële weerstations allemaal op het platteland in een open weide. Door meer weerstations over heel Vlaanderen te verspreiden, willen wetenschappers die verschillende invloeden van de omgeving op het weer in kaart brengen.

Honderden Vlaamse scholen stelden zich in 2019 kandidaat om een VLINDER-weerstation in hun buurt te bouwen en te beheren. De projectcoördinatoren kozen uiteenlopende locaties uit alle inzendingen: in stadscentra, villawijken, in het bos, in landbouwgebied, bij water... Klassen kunnen op hun beurt aan de slag met het e-learning platform en de online data van de weerstations die over de locaties in Vlaanderen verdeeld zijn.

Vlinder infographic
Meer weten over VLINDER?
VLINDER.ugent.be

Partners gerelateerd aan dit project

internationaal
communicatie
onderzoek
Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI)

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) is een federaal wetenschappelijk instituut dat meteorologische diensten aanbiedt en onderzoek verricht rond weer en klimaat. Het KMI levert betrouwbare diensten gebaseerd op onderzoek, innovatie en continuïteit.

Lees Meer
internationaal
communicatie
Technopolis

Technopolis wil de toegangspoort zijn tot wetenschap en technologie, een plek waar we de kinderen en jongeren kunnen aansteken, wakker maken, en waar we dat vlammetje kunnen aanwakkeren en een zaadje kunnen planten.

Lees Meer
internationaal
communicatie
educatie
onderzoek
Universiteit Gent (UGent)

De UGent is een van de grootste universiteiten in België. Onze studenten, alumni en medewerkers vormen een creatieve gemeenschap verbonden door engagement, openheid en pluralisme. 

Lees Meer
educatie
Vereniging Leraars Aardrijkskunde (VLA)

De Vereniging Leraars Aardrijkskunde (VLA) verenigt alle aardrijkskundigen, zowel binnen als buiten het onderwijs, en neemt de verdediging en promotie van de aardrijkskunde voor haar rekening.

Lees Meer
communicatie
educatie
Vrienden van de Oude Sterrenwacht van de RUG (VSRUG)

VSRUG is een vereniging van amateurastronomen die de UGent Volkssterrenwacht Armand Pien uitbaat. Onze doelstelling is het openstellen van de volkssterrenwacht voor een zo ruim en veelzijdig mogelijk publiek. We organiseren tal van activiteiten om sterrenkunde, weerkunde, ruimtevaart en aanverwante wetenschappen te populariseren.

Lees Meer
page-square2--black Created with Sketch.

Succesverhalen gerelateerd aan dit project