Menu Sluit menu
< terug naar projecten

¿Burgerpraat!

Mensen zijn van nature uit expert in gesproken communicatie. Computers kunnen ook talen leren. Vaardigheden die voor mensen vanzelfsprekend bij gesproken taal horen, zoals intonatie, gemoedstoestand en de persoonlijkheid van de spreker, zijn moeilijker te bevatten voor computers en artificiële intelligentie. ¿Burgerpraat! wil dit menselijke talent inzetten om ook machines dergelijke vaardigheden aan te leren.

Burgerpraat

Spraaktechnologie en taaltechnologie is momenteel al goed in staat om de inhoud van correct algemeen Nederlands te begrijpen. De technologie is echter nog niet in staat om uit video- en audio taal informatie over emoties en persoonlijkheid te halen. Dit zou nochtans een heel nuttige technologie zijn voor o.a. de zorgsector, HR en onderwijs. Bovendien is dit mogelijk door gebruik te maken van machine learning technieken die letten op verbale en non-verbale elementen. Dit project wil de basis leggen voor een dergelijke technologie.  
 

Via machine learning kunnen computers ook emotie- en persoonlijkheidsaspecten uit taal halen. Hiervoor is echter eerst een grote databank aan geannoteerde voorbeelden nodig. Om deze geannoteerde voorbeelden te verkrijgen, vraagt het project duizend burgers om een video van zichzelf op te nemen waarin ze antwoorden geven op vragen. De deelnemende burgers krijgen een uitgebreide opleiding rond communicatiestijlen, persoonlijkheidstypes en het annoteren van beeldmateriaal volgens wetenschappelijke normen. 

Burgerpraat
Meer weten over ¿Burgerpraat!?
Burgerpraat.be

Partners gerelateerd aan dit project

internationaal
communicatie
educatie
onderzoek
Universiteit Gent (UGent)

De UGent is een van de grootste universiteiten in België. Onze studenten, alumni en medewerkers vormen een creatieve gemeenschap verbonden door engagement, openheid en pluralisme. 

Lees Meer
page-square2--black Created with Sketch.