Menu Sluit menu
< terug naar projecten

Knappe K(n)oppen

De knoppen van bomen komen elk jaar op een ander moment uit, afhankelijk van de daglengte en het weer. Het Knappe K(n)oppenproject laat schoolkinderen, hun leraars en familieleden temperatuursensoren aan de takken van bomen plaatsen, workshops rond klimaatverandering volgen en de knoppen van bomen bestuderen.

Knappe Knoppen

Elk jaar komen de knoppen van de bomen op een ander moment uit. We weten dat dit te maken heeft met daglengte en temperatuur, maar de exacte mechanismen hiervan zijn nog niet gekend. Door de klimaatopwarming raken de bomen ook steeds vaker in de war. De winter- en voorjaarstemperatuur neemt gemiddeld toe waardoor de knoppen vroeger komen. Daardoor is er meer kans op vorstschade. Er is een groot gebrek aan experimentele gegevens hierover. Er zijn te veel bomen en te weinig wetenschappers.

De bijdrage van burgers is noodzakelijk om voldoende data te verzamelen om het sturingsproces hierachter te kunnen bestuderen. Elke ochtend en avond moet hetzelfde, eenvoudige experiment uitgevoerd worden. Dit kan gemakkelijk door burgers uitgevoerd worden. Dit project richt zich hiervoor op scholen (2e graad middelbaar onderwijs).

Knappe Knoppen
Meer weten over Knappe K(n)oppen?
uantwerpen.be/knappe-knoppen

Partners gerelateerd aan dit project

page-square2--black Created with Sketch.

Succesverhalen gerelateerd aan dit project