Menu Sluit menu
< terug naar projecten

Oog voor Diabetes

Aan de hand van foto’s van het netvlies kunnen burgerwetenschappers kenmerkende afwijkingen in het oog detecteren. Die analyses worden verwerkt in een intelligent computermodel van Oog voor Diabetes, dat op termijn zelf de kenmerken leert herkennen.

Oog voor diabetes

Ongeveer 35% van de mensen met diabetes heeft een vorm van diabetische retinopathie, waarbij kleine bloedvaatjes in het oog beschadigd worden. Het is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van blindheid bij volwassenen. Het proces van diabetische retinopathie is onomkeerbaar. Het is dan ook essentieel om de diagnose zo vroeg mogelijk te stellen. Handmatige screenings door oogartsen zijn zeer tijdrovend. Daarom ontwikkelen wetenschappers bij VITO een computermodel dat met artificiële intelligentie technieken foto’s van het netvlies van patiënten onderzoekt en de ziekte detecteert.

Om het computermodel te ontwikkelen en trainen, is er een grote set van geannoteerde beelden nodig. Hoewel er een databank bestaat met meer dan 10000 ruwe beelden (netvliesfoto’s), beschikken wetenschappers slechts over 100 geannoteerde beelden. Het annoteren van beelden houdt in dat afwijkingen op de foto’s gedetecteerd, gelokaliseerd en gekarakteriseerd (grootte en contouren) dienen te worden. Dit is een relatief eenvoudige taak die burgers kunnen uitvoeren. Daarvoor werd een Zooniverse applicatie ontwikkeld waarin vrijwilligers de netvliesbeelden kunnen annoteren.

Oog voor Diabetes infographic
Meer weten over Oog voor Diabetes?
Oogvoordiabetes.be

Partners gerelateerd aan dit project

internationaal
onderzoek
VITO

VITO is een Vlaamse onafhankelijke onderzoeksorganisatie op het gebied van cleantech en duurzame ontwikkeling. Ons doel? De transitie versnellen naar een duurzame wereld.

Lees Meer
internationaal
communicatie
educatie
Vrije Universiteit Brussel - Science Outreach Office

Het Science Outreach Office verbonden aan VUB heeft als doel een brug te slaan tussen onderzoek en de maatschappij. We geloven dat wetenschap, het bezit én begrip van essentiële kennis over de werking van de wereld en het heelal, bijdraagt tot beter geïnformeerde mensen, burgers, kiezers en bijgevolg een betere maatschappij.

Lees Meer
page-square2--black Created with Sketch.

Succesverhalen gerelateerd aan dit project