Menu Sluit menu
< terug naar projecten

S.O.S. Antwerpen

Wist je dat de gemiddelde levensverwachting in België in 1830 40 jaar was? In 1950 nam dat toe tot 67 jaar, en nu is dat zelfs 80 jaar! In 1830 waren er veel overlijdens door besmettelijke ziekten zoals pokken, cholera en tuberculose. Tegenwoordig komen die veel minder vaak voor, de meerderheid van de sterfgevallen wordt veroorzaakt door ouderdomsgerelateerde ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker. S.O.S. Antwerpen (Sociale Ongelijkheid in Sterfte) analyseert de doodsoorzaken van Antwerpenaren en brengt ziektes, doodsoorzaken en sociale ongelijkheid in kaart.

SOS Antwerpen

In Antwerpen werd tussen 1820 en 1946 zorgvuldig genoteerd wie wanneer stierf aan welke doodsoorzaken in een doodsoorzakenregister. Dit document biedt een unieke kijk op ziektes, sociale ongelijkheid en doodsoorzaken in Antwerpen gedurende deze lange periode. Zo kunnen onderzoekers nagaan welke sociaal-economische klassen gevoeliger waren voor bepaalde ziektes of vaker omkwamen door oorlog of geweld.

Het doodsoorzakenregister werd zorgvuldig ingescand en online geplaatst. De burgerwetenschappers bestuderen de bron via het online platform (velehanden.nl) en zetten de handgeschreven teksten van het register om in gemakkelijk doorzoekbare data.
 

Infographic SOS Antwerpen
Duik jij mee in het Antwerpse verleden?
S.O.S. Antwerpen

Partners gerelateerd aan dit project

internationaal
communicatie
educatie
middenveld
onderzoek
Histories vzw

Histories reikt individuen, groepen en gemeenschappen met een passie en interesse voor genealogie, heemkunde, lokaal erfgoed en cultuur van alledag informatie, begeleiding en ondersteuning aan.

Lees Meer
internationaal
communicatie
educatie
onderzoek
Universiteit Antwerpen (UAntwerpen)

De Universiteit Antwerpen is een jonge, dynamische en toekomstgerichte universiteit. Ze integreert de troeven van haar historische wortels in haar ambitie positief bij te dragen aan de samenleving.

Lees Meer
internationaal
communicatie
educatie
onderzoek
Universiteit Gent (UGent)

De UGent is een van de grootste universiteiten in België. Onze studenten, alumni en medewerkers vormen een creatieve gemeenschap verbonden door engagement, openheid en pluralisme. 

Lees Meer
page-square2--black Created with Sketch.

Succesverhalen gerelateerd aan dit project