Menu Sluit menu
< terug naar projecten

SPIN-CITY

SPIN-CITY wil het gebruik van spinnen onderzoeken als natuurlijke barometer voor twee maatschappelijk relevante items: omgevingstemperatuur (via de spinkleur) en de grootte van insectenpopulaties (via het spinnenweb).

Spin City

SPIN-CITY wil de effecten van klimaatverandering op spinnen te bestuderen. Spinnen passen zich op twee verschillende manieren aan aan het stedelijk hitte-eiland.

Enerzijds zijn spinnen voor hun lichaamstemperatuur afhankelijk van hun omgeving. Donkere spinnen warmen sneller op dan lichtgekleurde spinnen. Omdat het in de stad warmer is, is de hyptohese dat stadsspinnen lichter van kleur zullen zijn dan spinnen buiten de stad. Het is belangrijk voor spinnen om dan lichter gekleurd te zijn omdat ze anders oververhit kunnen geraken.

Anderzijds bouwen spinnen andere webben afhankelijk van hun prooien (veel of weinig insecten, grote of kleine). Door de grootte van het web te bestuderen kunnen we de verschillen in insectenpopulaties binnen en buiten de stad in kaart brengen.

Om de hypotheses te testen is er een hele grote hoeveelheid data over spinnen nodig. Het is niet mogelijk voor onderzoekers om al deze data zelf te verzamelen; dit is enkel mogelijk door burgers in te schakelen.

Burgers nemen foto's van spinnen via de spinnenspotterapp. Een kleurstrookje naast de spin in beeld helpt om de kleur en grootte van de spin exact te bepalen. In een tweede stap analyseren burgers de foto's op de spinnenspotterwebsite. De burgerwetenschappers maken nota van de webbouw, de grootte en de kleur van de spin. De derde stap is kwaliteitscontrole: deze gebeurt door wetenschappers betrokken bij het project. De goedgekeurde data wordt ingezet om de hypothese te testen.

Tijdens het project worden spinnenwaarnemingen realtime bijgehouden op een interactieve kaart op de website www.spinnenspotter.be.

Infograhic SPIN-CITY
Meer weten over SPIN-CITY?
spinnenspotter.be

Partners gerelateerd aan dit project

internationaal
communicatie
educatie
onderzoek
Universiteit Gent (UGent)

De UGent is een van de grootste universiteiten in België. Onze studenten, alumni en medewerkers vormen een creatieve gemeenschap verbonden door engagement, openheid en pluralisme. 

Lees Meer
page-square2--black Created with Sketch.

Succesverhalen gerelateerd aan dit project