Menu Sluit menu
< terug naar projecten

AstroSounds

Wist je dat sterren geluid maken? Sterren zijn niet alleen mooi om naar te kijken. AstroSounds leert je er zelfs naar luisteren. Getrainde oren leren onderscheid te maken tussen verschillende sterren aan de hand van het geluid dat ze maken. Je ontdekt wat de sterren jou te vertellen hebben, en helpt onderzoekers de levensloop van de ster te ontrafelen.
 

Astrosounds foto

AstroSounds leert je eerst 'echt luisteren' aan de hand van geluidsopnames van muziekinstrumenten en van stemmen. Als je dit leerproces doorlopen hebt, ben je klaar om in de schoenen van een asteroseismoloog te staan. Je beluistert verschillende sterrenklanken en we vragen je om de ster te klasseren aan de hand van het geluid dat ze maakt.

Tijdens dit hele proces leer je enerzijds over geluid, trillingen en anderzijds over de samenstelling van sterren, hoe hun levensloop er uitziet. Op het einde van de rit heb je veel bijgeleerd, steeds op een interactieve manier. Door mee te doen aan dit citizen-scienceproject, help je de sterrenkundigen de inwendige structuur van een ster te ontrafelen. Wetenschappers komen zo meer te weten over de levensloop van een ster zoals die van onze zon, bovendien kunnen ze met dit project onderzoeken of het 'beluisteren' van sterren en het analyseren van data op een multisensoriële manier.

Astrosounds infographic
Geef jij gehoor aan de sterren?
Astrosounds

Partners gerelateerd aan dit project

onderzoek
KU Leuven - Laboratorium van socioecologie en sociale evolutie

Sociaal gedrag is overal en ligt aan de grond van de evolutie van cellen, organismen en dieren. Het KU Leuven laboratorium van socioecologie en sociale evolutie wil de factoren leren kennen die complex en sociaal gedrag aandrijven.

Lees Meer
page-square2--black Created with Sketch.

Succesverhalen gerelateerd aan dit project