Menu Sluit menu
< terug naar projecten

Mijn Tuinlab

Elke tuin bevat een schat aan informatie. Welke planten staan er, hoeveel vogels bouwen er hun nestje, welke vlinders noemen het hun thuis... Bij Mijn Tuinlab stelllen burgers hun tuin ter beschikking van de onderzoekers. Samen met de onderzoekers wordt de samenstelling en ecologische waarde van de tuin in kaart gebracht.

Mijn Tuinlab

Mijn Tuinlab is een platform voor burgerwetenschap in tuinen. Het Mijn Tuinlabproject zal allerhande informatie verzamelen over de samenstelling en ecologische waarde van tuinen in Vlaanderen. Op het platform zullen allerlei burgerwetenschapsprojecten aangeboden worden die in tuinen uitgevoerd kunnen worden.

De overkoepelende wetenschappelijke doelstelling van het project is om de ecologische waarde van tuinen beter in kaart te brengen. Kennis hierover is nog zeer beperkt. De ecologische waarde van tuinen kan een belangrijk middel zijn om met klimaatverandering om te gaan.

De burgerwetenschappers verzamelen niet alleen gegevens voor wetenschappelijk onderzoek, ze krijgen ook gepersonaliseerde feedback over de samenstelling van hun tuin en de impact ervan op biodiversiteit en waterhuishouding.

Ook scholen beheren heel wat groen: zij worden in het project betrokken door middel van lespakketten.

Tuinlab infographic
Meer weten over Mijn Tuinlab?
mijntuinlab.be

Partners gerelateerd aan dit project

internationaal
educatie
onderzoek
Erasmushogeschool Brussel - Kenniscentrum tuin+

Het Kenniscentrum tuin+ is een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoekscentrum, verbonden aan de opleiding Landschaps- en tuinarchitectuur van de Erasmushogeschool Brussel. De focus van het centrum ligt op innovatieve, duurzame manieren om tuinen en open ruimten te ontwerpen en te beheren.

Lees Meer
middenveld
onderzoek
Natuurpunt Studie

Natuurpunt Studie is het werkingsveld van Natuurpunt dat natuurstudie (i.e. het onderzoek naar soorten, hun ecologie en habitats en ecologie) stimuleert binnen alle geledingen van de vereniging (afdelingen, beheerteams, werkgroepen,…), maar ook daarbuiten, in Vlaamse en internationale context.

 

Lees Meer
page-square2--black Created with Sketch.

Succesverhalen gerelateerd aan dit project