Menu Sluit menu
< terug naar projecten

Vespa-Watch

De Aziatische hoornaar is een invasieve soort die niet kan samenleven met andere bijen en wespen en het gemunt heeft op onze bijenkolonies. Via de smartphoneapplicatie iNaturalist en de website van Vespa-Watch leer je alles over de soort en kan je melden waar en wanneer je hoornaars gespot hebt. Zo brengen onderzoekers en burgers samen de invasie in kaart.

Vespa-Watch

De Aziatische hoornaar is afkomstig uit China en werd in het voorjaar van 2017 voor het eerst in Vlaanderen waargenomen. Deze soort heeft een negatieve impact op honingbijen en wilde bijen. Het is belangrijk om de invasie van deze soort in kaart te brengen. Het project bepaalt met behulp van imkers of hoornaars die voor de opening van een bijenkast komen jagen automatisch gedetecteerd kunnen worden.

De hulp van burgers is nodig om deze invasie in kaart te brengen. Het project richt zich in eerste instantie op imkers, brandweermannen, natuurliefhebbers, land- en tuinbouwscholen. Het project rolde een portaal voor de melding en registratie van de Aziatische Hoornaar uit.

Vespa-watch infographic
Meer weten over Vespa-Watch?
Vespawatch.be

Partners gerelateerd aan dit project

internationaal
onderzoek
Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO)

Het INBO is het onafhankelijk onderzoeksinstituut van de Vlaamse overheid dat via toegepast onderzoek, data- en kennisontsluiting het biodiversiteitsbeleid en -beheer onderbouwt en evalueert. Het INBO wil hét aanspreekpunt zijn in Vlaanderen om het natuurbeleid en de uitvoering ervan evidence-based te ondersteunen.

Lees Meer
internationaal
onderzoek
UGent - Honeybee Valley

Honeybee Valley is een Platform voor samenwerking rond het houden van bijen en de bijengezondheid. Honeybee Valley wil het probleem van de bijensterfte aanpakken door samenwerking met diverse partners.

Lees Meer
internationaal
communicatie
educatie
onderzoek
Universiteit Gent (UGent)

De UGent is een van de grootste universiteiten in België. Onze studenten, alumni en medewerkers vormen een creatieve gemeenschap verbonden door engagement, openheid en pluralisme. 

Lees Meer
page-square2--black Created with Sketch.