Menu Sluit menu
< back to news

Citizen science in tijden van corona

Door het coronavirus worden er heel wat maatregelen getroffen. Scholen gaan dicht, evenementen en samenkomsten worden geannuleerd en heel wat werknemers kunnen tijdelijk niet naar het werk.

Wie op zoek is naar een nieuwe hobby of nuttige bezigheid, kan de wetenschap een handje helpen door aan citizen science te doen. Wij verzamelden enkele initiatieven waar iedereen thuis mee aan de slag kan!

Citizen science in tijden van corona

FoldIt

FoldIt laat je spelenderwijs helpen in de zoektocht naar een remedie tegen het coronavirus. Eerst moet je de FoldIt-applicatie downloaden. Daarna kan je starten met het spel. Eerst los je een aantal basispuzzels over eiwitvouwen op, daarna kan je de coronapuzzel beginnen leggen.

https://fold.it/

Iedereen Wetenschapper

Iedereen Wetenschapper verzamelt wetenschappelijk onderzoek waar burgers aan kunnen deelnemen. Of je nu vooral interesse hebt in natuur, technologie, geschiedenis, psychologie of nog een ander wetenschappelijk thema, er bestaat voor ieder wat wils.

IedereenWetenschapper.be.

SciStarter

Wie graag een handje toesteekt bij internationale projecten, kan terecht bij SciStarter. Ook dit (Engelstalig) platform heeft heel wat projecten die je van thuis uit kan doen.

SciStarter.org/finder

ScienceAtHome

Dankzij de games van ScienceAtHome kan iedereen bijdragen aan de wetenschap. De spelletjes focussen vooral op cognitieve wetenschap, quantumfysica en educatieve spelletjes voor jong en oud. 

https://www.scienceathome.org/

Invrivi: Insecten, vriend of vijand?

Invrivi laat jou en je kids in je eigen tuin op insectenspeurtocht gaan. Hoeveel insecten tel jij?

https://www.hogent.be/projecten/invrivi/ 

Oog voor Diabetes

Oog voor Diabetes heeft jouw hulp nodig om tekenen van diabetische retinopathie op te sporen op retinascans. Al wat je nodig hebt, is een computer en wat tijd. Oog voor Diabetes legt je stap voor stap uit wat jij kan doen.

https://www.oogvoordiabetes.be/

Groene Pioniers

Wil je Groene Pioniers helpen in hun onderzoek naar de impact van invasieve planten op onze biodiversiteit en samenleving? Dan kan je je nu aansluiten bij de Online Pioniers.

groenepioniers.be

SPIN-CITY

Wist je dat er in een gemiddeld huis honderden spinnen kunnen leven? Als je thuis zit, kan je er naar op zoek gaan en er foto's van doorsturen naar SPIN-CITY.

www.spinnenspotter.be

MamaMito

Ontdek via de webapplicatie van MamaMito stap voor stap jouw eigen moederlijn en stel jouw stamboom samen.

mamamito.be

Zooniverse

Zooniverse biedt citizen science projecten rond uiteenlopende thema's zoals de ruimte, natuur en klimaat, biologie en kunst.

zooniverse.org

Een bijzonder interessant en Belgisch project op Zooniverse is Radio Meteor Zoo, dat meteoren die de dampkring binnendringen opvolgt.

https://www.zooniverse.org/projects/zooniverse/radio-meteor-zoo

Getuigenissen

Getuigenissen is een uniek citizen science project dat het crimineel verleden tot leven wekt. Burgerwetenschappers kunnen getuigenverhoren uit de achttiende en negentiende eeuw (leren) transcriberen.

getuigenissen.org

VeleHanden.nl

VeleHanden is een Nederlands platform waar burgerwetenschappers historische documenten bestuderen. Het bevat ook projecten die de Belgische geschiedenis uitpluizen, zoals het project Landlopers Wortel- en Merksplas-Kolonie, dat op onderzoek gaat naar de persoonlijke verhalen van de mensen die die in deze werkkampen terecht kwamen. 

velehanden.nl

Zelf een citizen science project tegengekomen dat in dit lijstje ontbreekt? Laat het ons weten!
info@scivil.be
page-square2--black Created with Sketch.