Menu Sluit menu

2. Voordelen voor lokale besturen

2. Voordelen voor lokale besturen

Waarom het voor steden en gemeenten de moeite waard is om aan citizen science te doen.

Citizen science krijgt de laatste jaren meer aandacht bij beleidsmakers en erkenning bij het brede publiek en onderzoeksinstellingen. In dit hoofdstuk beschrijven we waarom het voor steden en gemeenten de moeite waard is om aan citizen science te doen.

 

De voordelen van citizen science voor een lokaal bestuur bevinden zich voornamelijk op twee vlakken:
●    Nieuwe data en inzichten verzamelen om beleidskeuzes te onderbouwen, te maken en op te volgen;
●    De betrokkenheid van burgers verhogen in het beleid en bij belangrijke beleidsthema’s. Zo zien we nu dat citizen-scienceprojecten bijdragen aan het draagvlak voor thema’s als verkeersveiligheid, waterkwaliteit, biodiversiteit, klimaat, gezondheid, etc.

Aanvullend kan citizen science ook bijdragen tot:
●    Gemeenschapsvorming: in citizen-scienceprojecten werken burgers onderling samen en wordt de sociale cohesie versterkt. De gemeenschappen die ontstaan rond citizen-scienceprojecten kunnen beschouwd worden als nieuwe verenigingen;
●    Uitbreiding van het netwerk: het bestuur werkt in projecten samen met kennisinstellingen (universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstellingen,…), maatschappelijke organisaties (burgerbewegingen, verenigingen,…), Vlaamse Agentschappen, bedrijven en externe dienstverleners (communicatiebureaus, technologiebedrijven ...). Die nieuwe partnerschappen stellen het bestuur in staat om ook op andere vlakken met deze partijen samen te werken;
●    Media-aandacht: (de resultaten van) citizen-scienceprojecten komen vaak in de kijker. Het engagement van het bestuur in projecten zorgt voor extra media-aandacht voor het thema van het project.

De voordelen kun je schematisch  in drie kringen voorstellen. In een eerste kring zijn er de voordelen voor interne beleidsvoering (bijkomende data en inzichten voor beleid). De tweede kring wijst op de versterkte relatie tussen burger en bestuur, en tussen burgers onderling. In de derde kring gaat het om de versterkte samenwerking tussen bestuur en burgers enerzijds, en andere stakeholders binnen en buiten de gemeente anderzijds (kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties, e.a.).

Voordelen van Citizen Science
page-square2--black Created with Sketch.