Menu Sluit menu

Strategie vastleggen

Strategie vastleggen

Stap 8: Consolideer de strategie van het bestuur en communiceer erover

Als een bestuur de ganse oefening heeft doorlopen en bepaald heeft hoe men de komende jaren met citizen science wil omgaan, is de tijd rijp om de visie in een document samen te vatten. Dat biedt houvast voor stakeholders. 
Publiceer de visie op de gemeentelijke website, zodat burgers en verenigingen er kennis van kunnen nemen.

Wat komt er eerst: de visie, of de praktijk?

In de ideale wereld komt de visie voor de actie. Tegelijk leggen we daarmee de lat en dus ook de drempel meteen hoog. Starten met citizen science kan ook van onderuit, vanuit concrete projecten en samenwerkingen. Op die manier kan een visie geleidelijk tot stand komen en zich voeden vanuit inzichten uit de praktijk.
 

Groep mensen hanteert meetinstrument aan een beek

Foto: An Van Gijsegem

Stap 9: Zet de geformuleerde strategie om in actie

Een visie op citizen science is belangrijk, maar de echte meerwaarde zit vanzelfsprekend in de uitvoering ervan en in de projecten.


De ideeën die tijdens stap 4 als ‘wow-ideeën’ werden weerhouden, kunnen op dit moment in de praktijk worden omgezet.


Veel van de stappen die in dit visietraject werden gezet, worden nu permanente opdrachten. Denk aan het citizen-science-initiatieven inventariseren, gemeentelijke diensten sensibiliseren en inspireren, en citizenscience-initiatieven ondersteunen.
 

Stap 10: Periodieke evaluatie van de strategie

Zoals elk beleidsplan is een plan rond citizen science nooit af. Doorheen de jaren veranderen behoeften, komen er nieuwe mogelijkheden en leren we bij op basis van ervaring. Neem periodiek de visie rond citizen science opnieuw onder de loep en stuur bij. Betrek in deze evaluatie ook de burgerwetenschappers zelf.

Hoe ga je als lokaal bestuur om met een citizen-scienceproject dat ‘oppositie’ voert? 

Hoewel het weinig voorkomt, bestaat de kans dat citizen-sciencegemeenschappen zich tegen het bestuur keren en het beleid contesteren. Indien dergelijk scenario zich voordoet kunnen volgende tips helpen:

  • ga in dialoog vanuit een houding van wederzijds respect;
  • neem kennis van de bevindingen van het citizenscience-initiatief, evalueer de bevindingen en de manier waarop ze tot stand zijn gekomen;
  • leg uit waarom je als bestuur wel of niet kunt ingaan op bepaalde verwachtingen. Vraag indien nodig tijd om bepaalde zaken beter te onderzoeken;
  • maak afspraken over verder contact in de toekomst, zodat een eventueel verschil in zienswijze niet verder escaleert.
     

Naar het volgende hoofdstuk: 4. Stappenplan voor projecten

page-square2--black Created with Sketch.