Menu Sluit menu

Wat?

Wat?

Er bestaan verschillende definities van citizen science of burgerwetenschap. We gebruiken in deze gids de term ‘citizen science’, maar gebruiken voor de leesbaarheid soms ook de term ‘burgerwetenschap’. We hanteren de volgende definitie:

"Citizen science of burgerwetenschap is wetenschappelijk onderzoek dat in zijn geheel of gedeeltelijk door niet-wetenschappers (burgers) wordt uitgevoerd, vaak in samenwerking met of onder begeleiding van professionele wetenschappers."

Citizen science gaat over onderzoek dat (deels) uitgevoerd wordt door burgerwetenschappers of citizen scientists, vrijwilligers die in hun vrije tijd bijdragen aan het onderzoek. Vaak - maar niet altijd - werken de burgerwetenschappers samen met of worden ze begeleid door domeinexperten, academici of overheden. Voor meer kadering verwijzen we je graag naar de Tien principes van de burgerwetenschap, opgesteld door de Europese Citizen Science Association (ECSA).


Citizen science won de laatste decennia wereldwijd aan populariteit. Breed bekende en succesvolle projecten als Waarnemingen.be, Airbezen, CurieuzeNeuzen, Straatvinken, Telraam en de verschillende Luftdaten luchtkwaliteitsmetingen hebben citizen science de laatste jaren ook in Vlaanderen op de kaart gezet.


De meest bekende voorbeelden van citizen science in Vlaanderen doen en deden onderzoek naar biodiversiteit, mobiliteit en luchtkwaliteit, maar er zijn ook succesvolle toepassingen in andere domeinen, zoals: 
-    genealogie (MamaMito)
-    geschiedenis
-    archeologie
-    paleontologie
-    artistiek onderzoek (Verrijk de kijk op Brugge )
-    literatuuronderzoek (Straatpoëzie.nl)
-    gezondheid (Isala)
-    welzijn (Researching Age-Friendly Cities)

Naar de volgende pagina: Hoe wordt aan citizen science gedaan?

page-square2--black Created with Sketch.