Menu Sluit menu

Wie doet wat?

Wie doet wat?

Een projectteam in een citizen-scienceproject kan je samenstellen op basis van verschillende elementen. In de eerste plaats kan je kiezen voor een interdisciplinair team. Hierbij ga je verschillende wetenschappelijke disciplines combineren, zoals bijvoorbeeld diverse onderzoeksgroepen uit verschillende faculteiten, maar ook samenwerken met verschillende actoren uit de maatschappelijke vijfhoek. Verder kan je de keuze ook laten afhangen van de benodigde competenties, het bereik in doelgroepen en de win-win situatie die je voor elks creëert. 

Op basis van de competenties die je nodig hebt, kan je specifieke actoren aanspreken. Je kan deze competenties intern in het bestuur zoeken, uitbesteden aan een bedrijf of een projectpartner kiezen uit het middenveld zoals een vrijwilligersvereniging. De activiteiten met de meeste invloed op de projectresultaten zet je best op in een gedeelde verantwoordelijkheid met het middenveld of neem je als bestuur zelf op, wanneer je initiator bent van een project. Bijvoorbeeld het formuleren van een probleemstelling kan in samenspraak gebeuren met het middenveld. Op deze manier kan je van meet af aan een project co-creatief opzetten. Voor het delen van de data en het opvolgen van privacy en ethiek richtlijnen kies je beter één verantwoordelijke.

“We moeten van het idee af dat we als lokaal bestuur het allemaal zelf moeten doen, we hebben niet de capaciteit en middelen ervoor. Burgers kunnen zelf iets in hun tuin doen en dan kan je dit ook meenemen. Burgers kunnen meer dan je zelf denkt.” - geïnterviewde ambtenaar 

Als je als lokaal bestuur de rol van ‘makelaar’ opneemt, dan kan je een aantal partnerorganisaties voorstellen. Je geeft hierbij een aantal contacten door aan het citizenscience-initiatief, en eventueel kan je deze partijen ook met elkaar laten kennis maken. Het bestuur heeft hier een faciliterende rol in het samenbrengen van verschillende partijen.

Mogelijke competenties die van nut kunnen zijn in een citizen-scienceproject:

  • Projectcoördinatie: het opvolgen van het projectplan, het formuleren van een probleemstelling, logistieke opvolging, …;
  • Het formuleren van de probleemstelling: het formuleren van de onderzoeksvraag of het verzamelen van ideeën of uitdagingen;
  • Communicatie: rekrutering van deelnemers, bekendmaking van het project, het engageren van vrijwilligers, het valoriseren van de resultaten, …;
  • Ethisch en juridisch advies: richtlijnen omtrent data en ethiek in citizen science;
  • Onderzoek: vastleggen van de onderzoeksmethode, analyse en interpretatie van de data, …;
  • Technologie: vastleggen van data en technologische vereisten, zoals sensoren, meetapparatuur, platformen, …;
  • etc.

Op basis van de verzamelde ervaring vinden actoren zich voornamelijk via informele contacten of via tussenschakels. Het netwerk van Scivil kan een goed startpunt zijn. 

Tip: Neem ook eens een kijkje buiten het specifieke expertisedomein

Het kan zinvol zijn om partners te betrekken los van het expertisedomein. Zo heeft het VLIZ ervoor gekozen om voor de “Grote Schelpenteldag” samen te werken met de cel Kusterfgoed. Zij waren aanvankelijk helemaal niet met schelpen bezig, maar vanuit de erfgoedgedachte maken zij papieren strandbloemen. In ruil voor de schelpen krijgen deelnemers een papieren strandbloem. Zo’n partner kan bijdragen aan de valorisatie, door een andere focus in je project te brengen. 

Tip: Moet er altijd een professionele wetenschapper betrokken zijn om de betrouwbaarheid te verzekeren? 

Wetenschappers zijn geen noodzakelijke voorwaarde, maar ze zijn wel bijzonder waardevol om de methodologie te bepalen en op te volgen. Ze vormen ook een kwaliteitsgarantie dat data en bevindingen op een wetenschappelijke manier tot stand komen. Tegelijk is het goed dat wetenschappers in de projecten geflankeerd blijven door burgers, zodat de methodologie en protocollen toegankelijk blijven en er geen kloof groeit tussen wetenschappers en vrijwilligers.
 

Ga naar de volgende pagina 'Een goede samenwerking'.

page-square2--black Created with Sketch.