Menu Sluit menu

Burgers activeren en engageren

Burgers activeren en engageren

Lokale besturen zijn gegeerde partners in citizenscience-initiatieven omdat ze dicht bij de burgers,  lokale verenigingen en schakelfiguren staan, die een cruciale rol kunnen spelen in het rekruteren en geëngageerd houden van burgerwetenschappers.
Ga op zoek naar groepen burgers die al met het thema begaan zijn en betrek hen bij het project. Een club sportvissers zal mogelijk willen bijdragen aan de waterkwaliteit. Een pagina op sociale media waar mensen tips rond ecologisch tuinieren uitwisselen, kan snel enthousiaste deelnemers vinden voor het vergroenen van tuinen. De lokale heemkundige kring zal erg geïnteresseerd zijn in onderzoek naar erfgoed in haar gemeente.
De meeste citizenscience-initiatieven zien veelal bijdragen vanuit een homogene groep deelnemers komen: de deelnemers zijn overwegend ouder dan vijftig en hebben hoger onderwijs gelopen. Soms zijn de deelnemers ook veelal mannelijk, al gaat dat niet voor elk project op. Een bevraging van 300 Vlaamse burgerwetenschappers bevestigde dit beeld.

Houd er rekening mee dat je met citizen science het gemakkelijkst een bepaalde doelgroep bereikt en dat dit gevolgen kan hebben voor de representativiteit van de gegevens die je wil verzamelen. Wanneer je bijvoorbeeld luchtvervuiling in kaart wil brengen, wil je dat niet alleen doen in de wijken en straten waar oudere, hoogopgeleide mensen wonen.
Doelgroepen die niet uit zichzelf de weg naar het citizen-scienceproject vinden, zal je zelf moeten benaderen. Dat gebeurt best via scharnierpersonen of organisaties die deze doelgroepen goed kennen en het nieuws over het onderzoek het best bij hun netwerk kunnen verspreiden. In hoofdstuk 5 worden hier concrete tips en tricks voor aangereikt.

Meer tips voor het uitbouwen van een citizen science communicatiestrategie
Lees de communicatiegids

Naar de volgende pagina: Verwachtingsmanagement

page-square2--black Created with Sketch.