Menu Sluit menu

Fase 4: Analyseer

Fase 4: Analyseer

In deze fase van het project ga je de verzamelde gegevens of data analyseren.

Stap 17: Analyseer en interpreteer de data

De verantwoordelijkheid van de stad of de gemeente in deze activiteit hangt sterk af van het project en van de gekozen rol. Als een project niet door het lokale bestuur is geïnitieerd, hoeft zij uiteraard niet verantwoordelijk te zijn voor de interpretatie of conclusies. Echter is het wel van belang om betrokken te zijn bij de analyse en interpretatie van de data, als het lokale bestuur conclusies wil trekken voor het beleid. 

De analyse en de interpretatie van de data verloopt het best in samenwerking met kennisinstellingen en burgers. Een kennisinstelling heeft de nodige ervaring in huis om de data op een wetenschappelijke manier te analyseren en interpreteren, en geven legitimiteit aan de resultaten. Door burgers te betrekken zorg je ervoor dat ze nog meer medezeggenschap krijgen, dat de interpretatie niet te eenzijdig verloopt en dat de conclusies breed gedragen worden. Samen data analyseren en interpreteren kan ook zorgen voor een gezonde dialoog en overeenkomstige visies.

“Het hebben van een wetenschappelijke partner, of een burgervereniging met een link naar een kennisinstelling is cruciaal. Wij hebben de kennis niet in huis om de interpretatie van de data uit te voeren, om de datastructuur te bepalen of hoe je er wetenschappelijke conclusies uit kan trekken. Dit zit niet in het DNA van een stad om dit uit te voeren. Maar dit is ook het goede aan citizen-scienceprojecten: je moet het samen doen met andere partijen. Je kan het niet alleen doen: het is een quadruple helix model.” – geïnterviewde ambtenaar

Bij het analyseren en interpreteren van de data moet je oog hebben voor volgende aspecten:

  • Hoe betrouwbaar is de data? Is het nodig om de data op te kuisen?  
  • Hoe visualiseren we de resultaten? Kiezen we voor een dashboard, grafieken, infographics etc?
  • Is er ook kwalitatieve feedback waarmee we rekening moeten houden?

Verrijk de kijk op Brugge
In het citizen-scienceproject ‘Verrijk de kijk op Brugge’ helpen deelnemers om beelden uit het Stadsarchief Brugge, de Openbare bibliotheek Brugge en Musea Brugge te beschrijven. De deelnemers worden gevraagd om de beelden te bekijken en te beschrijven wat men ziet. Welke personen kan je identificeren? Welke gebouwen herken je? Herken je Brugge of een deelgemeente? Deelnemers doorlopen een instructieformulier en zenden daarna de gegevens door naar de registrators. De uiteindelijke informatie wordt gedeeld via de website erfgoedbrugge.be.
 

Presentatie met informatie over het Fietsbarometer citizen-scienceproject.

Foto: Mieke Sterken

Stap 18: Rapporteer de resultaten

In deze stap maak je de resultaten van het onderzoek bekend. Je deelt de resultaten met je primaire en secundaire doelgroepen, maar ook met betrokken partners en het politieke bestuur. We raden aan om de resultaten te presenteren op maat van de doelgroep. Zo kan je kiezen voor een meer toegankelijke infographic voor het brede publiek, terwijl een uitgediept analyserapport kan gestuurd worden naar een meer professioneel publiek. Je kan de resultaten ook bekend maken via de pers, of via een persoonlijk contactmoment met de deelnemers. Dit biedt een extra mogelijkheid om dialoog en discussie omtrent de resultaten te voeren. Je deelt de resultaten ook intern met andere departementen en het politieke bestuur. In deze communicatie moet een duidelijk resultaat aanwezig zijn, zodat de geïnvesteerde middelen worden verantwoord. 
 
De rapportering van de resultaten is een belangrijk communicatiemoment in jouw project. Als jouw project geen vervolgtraject heeft, dan zal dit in de meeste gevallen het laatste fysieke (of online) contactmoment met de deelnemers zijn.

Stap 19: Deel je data

Na de analyse en interpretatie van de data kan je deze ook gaan delen. Dit is een sterk typerend kenmerk van een citizen-scienceproject. De data en metadata worden openbaar ter beschikking gesteld en indien mogelijk worden de resultaten open access gepubliceerd. Het delen van data gebeurt tijdens of na het project, tenzij dit omwille van de veiligheid of de privacy niet kan.

Als je als lokaal bestuur de data niet zelf hebt verzameld, dan kan je in overleg met het initiatief bepalen of deze op het platform van de stad of gemeente kunnen worden gepubliceerd.  
 
Hoe je de data op een correcte manier deelt, kan je nalezen in het Datacharter voor Citizen Science en in het Open Data Charter.

Stap 20: Evalueer je project

In deze stap maak je een terugkoppeling naar de initiële ‘use case’ die je beschreef bij de start van het project. Je voert hierbij een evaluatie uit naar de succesfactoren en valkuilen die je onderweg tegenkwam: wat ging goed, wat kon beter?
 
Een evaluatie doe je best met het gehele projectteam. Betrek iedereen erbij en maak een reflectie over de doelstelling van het project en de gerealiseerde resultaten. Je kan hierbij ook een aantal indicatoren opstellen die je gaat aftoetsen. Dit kunnen zowel kwalitatieve als kwantitatieve indicatoren zijn. Bijvoorbeeld: hoeveel mensen hebben we bereikt met het project? Hoeveel gegevens hebben we verzameld? Indien je als doelstelling had om te sensibiliseren, dan kan je ook kijken naar de effectieve impact op vlak van kennis of gedrag omtrent een bepaald thema.
 
Citizen science door en met lokale besturen is nog steeds een groeiend begrip. Jouw projectmatige en onderzoeksmatige conclusies zijn uiterst waardevol om te delen met anderen.

Ga naar de volgende fase

page-square2--black Created with Sketch.