Menu Sluit menu

Fase 5: Valoriseer

Fase 5: Valoriseer

Burgerwetenschapper onderzoekt insect met determinatiekaart en microscoop.

Foto: Mieke Sterken

Dit is een laatste, cruciale fase voor lokale besturen. In deze fase worden de resultaten vertaald naar concrete beleidsacties.

Stap 21: Vertaal inzichten naar beleidsacties

Als je citizen-scienceproject als doelstelling had om de verzamelde gegevens in te zetten voor het beleid, dan is dit de fase waarbij het lokale bestuur overgaat tot concrete actie. Op basis van de resultaten zal het lokale bestuur de data actief gaan gebruiken voor advisering, voor aanpassingen aan het beleid, of voor de evaluatie van maatregelen of uitvoeringen. Als je dit optimaal doet, dan kan je spreken van een data-gedreven beleid. Idealiter kan het bestuur de data ook hergebruiken of combineren voor andere use cases. Uit ervaring blijkt namelijk dat data nuttig kunnen zijn voor verschillende diensten of uitdagingen, zelfs waar men het niet verwacht.
 
Een aantal voorbeelden waarbij citizen-sciencedata kunnen leiden tot concrete beleidsacties:

  • op basis van verkeerstellingen de circulatieplannen aanpassen in bepaalde wijken;
  • op basis van data van lokale meetstations en gegevens omtrent hittestress de plannen voor openbare ruimte aanpassen en bijkomende bomen plaatsen;
  • op basis van luchtkwaliteitsmetingen een aanpassing maken in het mobiliteitsplan door het aanleggen van een fietsstraat;
  • het gebruik van citizen-sciencedata om toekomstige beleidsplannen, zoals het halveren van het autoverkeer en verdubbelen van het fietsverkeer, vorm te geven en om argumenten te staven.

Tip:
Als je als lokaal bestuur samenwerkt met een kennisinstelling voor de data-analyse, dan is het ook goed om dit met hen af te stemmen. Bekijk samen of de data gebruikt kunnen worden voor beleidsacties. “Meten is weten”, maar het gebruik van data voor beleid heeft de juiste omkadering nodig en de nodige onderbouw aan data.

Stap 22. Maak een langetermijnplanning

Als je als lokaal bestuur graag een langetermijnvisie uitwerkt voor een citizen-scienceproject, dan zal je in deze fase nadenken over volgende vragen:

  • Bouwen we dit project uit tot een vast format dat we elk jaar herhalen?
  • Bouwen we een vervolgtraject uit met een andere focus?
  • Hoe kunnen we het project levend houden onder de community?
  • Kunnen we het project verbinden met andere projecten?
  • Wie zal het verdere onderhoud opnemen van sensoren?

Een langetermijnplanning uitschrijven voor een citizen-scienceproject hoeft niet. Een éénmalig initiatief kan voldoende zijn. Een visie uitschrijven voor de lange termijn kan als voordeel hebben dat projecten beter op elkaar aansluiten, expertises van meerdere diensten worden gebundeld en er een constructieve samenwerking is met kennisinstellingen en burgers.

Meet Mee Mechelen
« Meet mee Mechelen » werd in 2016-2017 gecoördineerd door de onderzoeksinstelling VITO via een H2020-subsidie. Het project focuste zich op luchtkwaliteitsmetingen en geluidsmetingen. Na afloop van het project werd het opgenomen door de burgervereniging “Klimaan”, die een constructieve relatie hebben met de Stad Mechelen.
 

Naar het volgende hoofdstuk 'Citizen science is samenwerken'.

page-square2--black Created with Sketch.