Menu Sluit menu

Databronnen

Databronnen


 

Smartphone scherm met gekleurde bolletjes die de luchtkwaliteit weergeven op een kaart.

Foto: An Van Gijsegem

Data hergebruiken: databronnen

Je hoeft niet alles in je project zelf te meten: steeds meer gegevens staan online beschikbaar onder een open licentie. Via het metadataportaal van Digitaal Vlaanderen kan je gericht zoeken naar de voor jou relevante gegevens. Je kan meerdere parameters combineren (bv. ‘aanbieder van de data’ of ‘soort licentie’ of ‘jaartal’) om zo sneller tot de dataset te komen die nuttig is voor jou.

Zoek je eerder informatie over een specifiek onderzoeksdomein? Neem dan ook een kijkje op het FRIS-onderzoeksportaal: hier kom je te weten wie in Vlaanderen welk onderzoek uitvoert en welke publicaties daaruit voortvloeien. Binnenkort zal hier ook informatie over (al dan niet open) wetenschappelijke datasets beschikbaar zijn.

Naast de portalen met metadata kan je ook rechtstreeks naar het Vlaams Open Dataportaal surfen om gegevens op te zoeken. Via Geopunt-Vlaanderen zie je dan weer makkelijk in een kaart-omgeving welke (open) data je kan terugvinden. Onderzoeksinstellingen zoals het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) koppelen hun open data o.a. aan Geopunt en voeden zo het portaal. Ook lokale besturen bieden soms open data aan, zoals Stad Gent, of Stad Kortrijk. Op federaal niveau zijn er dan weer de portalen van het Belgische Open Data Initiatief, en het geoportaal Geo.be, waar onder andere data over luchtkwaliteit van IRCEL-CELINE te vinden zijn.

Je kan wel eens de weg verliezen in het “bos van data”. Platformen om data samen te brengen en te bekijken zijn duur, zeker wanneer het over realtime-data gaat. Ook data combineren uit verschillende tools is een uitdaging, waar de meeste overheden nog op zoek zijn. Een belangrijk advies is om, ook als je stad of gemeente nog geen eigen dataplatform heeft, toch op te zoeken welke datastandaarden en -formaten voor jouw project geschikt en haalbaar zijn. Hoe meer jouw gegevens voldoen aan de principes van het Datacharter van Scivil, hoe makkelijker het zal worden in de toekomst om jouw datasets te enten op, of linken aan, datasets en databanken van grotere steden/gemeenten, en op die van Digitaal Vlaanderen.

Het zal je een pak kosten en moeite besparen als je samenwerkt met andere gemeenten bij het opzetten van technische structuren zoals een (al dan niet real-time) dataplatform. Stad Leuven, Roeselare en Brugge sloegen onlangs de handen in elkaar voor de lancering van een overheidsopdracht om een Smart City Data platform te selecteren. Brugge wil dit als aankoopcentrale in de markt zetten. Ook Stad Hasselt toonde reeds interesse als mogelijke afnemer.

Ook intercommunales kunnen een ondersteunende rol spelen, vooral voor kleinere besturen, door het centraliseren van sensoraankopen of het aanbieden van een gezamenlijke webservice met gemeenschappelijke API. Zo ondersteunde Intercommunale Leiedal haar 13 steden en gemeenten bij de uitvoering van het project Telraam. Besturen of projecten die een eigen dataplatform ontwikkelden, gebruikten het DCAT-applicatieprotocol om koppelingen met de Vlaamse databanken mogelijk te maken. Het is wel raadzaam om binnen het bestuur een systematische financiering te voorzien voor data-infrastructuren, zodat het onderhoud en gebruik ervan niet stopt wanneer een citizen-scienceproject eindigt.

Naar de volgende pagina: Verwerking

page-square2--black Created with Sketch.