Menu Sluit menu

Verwerking

Verwerking

Dataverwerking door burgers

Niet alle citizen-scienceprojecten steunen op rechtstreekse observaties of sensordata. Een groot deel van de projecten, zoals deze op de platformen Zooniverse en Velehanden.nl bieden een reeks ruwe data aan, en vragen aan burgers om die data te analyseren. Vaak gaat het om beelden of teksten analyseren. Voorbeelden van dergelijke projecten zijn Radio Meteor Zoo, Oog voor Diabetes, en SOS Antwerpen . Bij online tools als deze maak je gebruik van de software die achter de platformen zit. Je biedt zelf je collectie of data aan en blijft nadien ook eigenaar van die data. De resultaten van de analyses van burgerwetenschappers worden dan door die platformen aan jou geleverd in een open formaat (bv. .CSV). Vervolgens heb je zelf de keuze wat je daar nadien mee doet. Wel moet je in de beschrijving van je project duidelijk meedelen wie de data verwerkt, hoe dat gebeurt, en welke voorzorgen je neemt om aan de GDPR-regels te voldoen. 

Tip: neem een kijkje op deze platformen:

  • DoeDat is een platform voor analyse en transcriptie van beelden. Het wordt uitgebaat door Plantentuin Meise, maar staat ook open voor projecten van buiten deze organisatie.
  • DigiVol is het Australische platform waarop DoeDat gebaseerd is.
  • VeleHanden is een Nederlands crowdsourcingplatform om historisch bronnenmateriaal te annoteren of transcriberen.
  • Zooniverse is misschien het meest bekende platform voor annotatie van beelden met behulp van burgerwetenschappers. Zooniverse bereikt een community van bijna 2 miljoen burgerwetenschappers met diverse projecten. De meeste projecten zijn in het Engels, maar er is op dit moment ook een testversie van de vertaalfunctie beschikbaar. 
     
Computerscherm met kaart en data dashboard. Op de voorgrond maakt een persoon aantekeningen op papier.

Foto: Mieke Sterken

Data-interpretatie

Data statistisch correct verwerken en projectresultaten interpreteren gebeurt best in samenspraak met een professional. Dat hoeft niet altijd een academicus te zijn, maar wetenschappers betrekken kan een groot voordeel zijn. Vaak werken lokale besturen of citizen-scienceprojecten samen met nabijgelegen universiteiten of hogescholen. Sommige steden of gemeenten zien het als hun taak om bij projecten die ze zelf initiëren of leiden, de interpretatie van de gegevens ook zelf te doen. Toch blijft het raadzaam om ook in deze stap van je project andere actoren (zoals wetenschappers en burgers) te betrekken. Ook voor een duidelijke, neutrale communicatie kan dit voordelen met zich meebrengen. Durf in deze fase de data ook terug te koppelen naar de burgers zelf: zij hebben een eigen bril of context van waaruit ze kunnen bijdragen, en het kan hen ook aanzetten tot een groter of langdurig engagement. Stad Mechelen (Meet Mee Mechelen) geeft hierin een goed voorbeeld van interactie met de burger wat betreft de meetgegevens op hun website.

Naar de volgende pagina: Delen

page-square2--black Created with Sketch.