Menu Sluit menu

Verwachtingsmanagement

Verwachtingsmanagement

Wanneer een lokaal bestuur zich engageert voor een citizenscience-initiatief, geeft dat een signaal naar de burgerwetenschappers dat het bestuur het onderzoek serieus neemt. Bij de burgerwetenschappers zal dit verwachtingen creëren dat het lokale bestuur ook actie zal ondernemen als de resultaten van het onderzoek aantonen dat dit nodig of wenselijk is.
De bewoners van een stad of gemeente zijn niet altijd helemaal op de hoogte van hoe hun bestuur werkt en daarom is het nodig dat het bestuur duidelijk communiceert waarvoor het zich engageert tijdens en na het project.  

  • Op vlak van tijd: het kan even duren voor een beslissing de volledige beleidscyclus doorlopen heeft. Als acties van het bestuur daardoor even op zich laten wachten, kan het voor de burgerwetenschappers lijken alsof het bestuur de resultaten van het onderzoek naast zich neerlegde. Houd hen daarom regelmatig op de hoogte van wat er met de onderzoeksresultaten gedaan wordt.
  • Op vlak van schaal: een lokaal bestuur heeft geen onbeperkte middelen en het kan niet elke actie ondernemen waar de burger(wetenschapper) om vraagt. Ook hier is het belangrijk dat het bestuur van bij het begin duidelijk stelt welke engagementen voor verandering ze kan aangaan. Houd de burgerwetenschappers zeker op de hoogte van wat er wel met de onderzoeksresultaten gebeurt.

“Ik denk dat het belangrijk is dat je aan de burgers heel helder kan uitleggen waarom je iets doet. Dat je niet het doel voor ogen hebt om volgend jaar één straat opnieuw aan te leggen, maar dat je een fundament aan het bouwen bent. Burgerparticipatie is niet enkel de boodschap dat je luistert naar één enkele burger.” - geïnterviewde ambtenaar

Naar de volgende pagina: Duurzaamheid

page-square2--black Created with Sketch.