Menu Sluit menu

Voorwoord

Voorwoord

Zo dicht mogelijk bij de burger staan: dat hebben citizen science en lokale besturen met elkaar gemeen. Toch denken besturen vaak niet spontaan aan citizen science als (deel van een) oplossing voor lokale vraagstukken. In essentie draait citizen science om wetenschappelijk onderzoek dat – in zijn geheel of gedeeltelijk – door het brede publiek wordt uitgevoerd. Het lijkt dus in eerste instantie iets voor wetenschappers en burgers, maar in vele gevallen is ook het lokaal bestuur een betrokken partij, bijvoorbeeld wanneer het gaat om metingen en onderzoek die versterkend kunnen zijn voor het lokale beleid. De steden en gemeenten krijgen via citizen science projecten toegang tot een uitgebreid netwerk van lokaal geëngageerde burgers, die in dergelijke projecten de ideale burgerwetenschappers zijn. Citizen science kan voor een lokaal bestuur nieuwe data en inzichten opleveren voor het onderbouwen van gedragen beleidskeuzes. Daar ligt een groot potentieel voor het lokale beleidsniveau, of het nu gaat om een centrumstad, een landelijk dorp of een enkele woonwijk. 

Met dit draaiboek schetsen we wat citizen science kan betekenen voor lokale besturen, hoe je ermee aan de slag gaat en wat de succesfactoren zijn. Je vindt een heleboel inspirerende voorbeelden terug, met ook filmpjes die aansluiten bij de verschillende hoofdstukken.  

Dit draaiboek is een initiatief van Vlaams minister Bart Somers en het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid. Het draaiboek is het resultaat van een nauwe samenwerking met de 13 Vlaamse centrumsteden, de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), Aalter, Halle, Harelbeke, Zoersel, de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten vzw (VVSG), het Kenniscentrum voor Vlaamse Steden en het citizen science netwerk van Scivil. Via interviews en participatieve workshops werden inzichten en ervaringen bij hen verzameld. 

Al deze partijen wensen je veel inspiratie toe.
 

Volgende pagina: de auteurs

page-square2--black Created with Sketch.