Menu Sluit menu

Delen

Delen

Datavisualisatie

De meeste citizen-scienceprojecten geven aan hun deelnemers de resultaten van het project mee. Goede voorbeelden zijn o.a. het platform van het project Fietsbarometer en Vespa-Watch . De meeste citizen-scienceprojecten die hun data in een kaart weergeven, maken hiervoor gebruik van de open software Open Street Map.

Data delen

Ontsluiting van data kan via Geopunt-Vlaanderen, waar je ook meteen een groot aantal (open) data kan terugvinden. Zijn jouw citizen-sciencegegevens niet te plaatsen in een ruimtelijke context? Geen probleem: door je data goed te beschrijven (via metadata) en ze te koppelen aan het metadataportaal van Digitaal Vlaanderen zijn ze toch vindbaar voor wie verder wil bouwen op jouw onderzoek. Wat betreft de kunst- en erfgoedsector check je best alle informatie op de website van Meemoo.
 

Tip: het citizen-scienceproject Mijn Tuinlab voegde haar website toe aan de lijst met apps in deze portaalsite. Door bij de metadata als doelgroep ‘burger’ in te geven worden de resultaten van dit project ook sneller vindbaar voor het grote publiek.

Bij de vraag of het de verantwoordelijkheid is van een lokaal bestuur om data open en linked te ontsluiten, hangt veel af van het bestuur en het project zelf. Is de stad/gemeente initiator van het project? Dan lijkt het logisch dat die data-infrastructuur beschikbaar stelt. Komt het initiatief van partners, of zijn er partners die reeds een bestaande data-infrastructuur hebben? Dan overleg je en maak je vooraf duidelijke afspraken over wie welke rol opneemt. Let er ook op dat gegevens juridisch niet altijd door te geven zijn.

Vooraleer je als stadsbestuur beslist om data te capteren, stel je je best de vraag hoe interessant of nodig het project is, en hoe gemakkelijk je aan de gegevens kan geraken als je ze niet in de eigen infrastructuur bewaart. Ook bij de gezamenlijke aankoop van sensoren, spreek je best vooraf goed af wie bijvoorbeeld het onderhoud van de sensoren zal doen, wanneer er iets mis loopt of moet vervangen worden.

Tot slot loont het de moeite om de vinger aan de pols te houden bij de Vlaamse overheid wat betreft het Open Databeleid. Via het Open Data Actieplan (2020-2024) onderneemt de overheid acties om de vindbaarheid en interoperabiliteit van gegevens in Vlaanderen te maximaliseren.
 

Naar de volgende pagina: Het financiële plaatje

page-square2--black Created with Sketch.